Adventi kalendárium – Színházi könyvötletek karácsonyra

Amikor a karácsonyi ajándék kiválasztásánál fontos szempont, hogy az ajándék személyessége mellett értéket is képviseljen a meglepetés, egy jó könyv mindig tökéletes választás. Ha pedig ezt összeköthetjük a szeretett személy érdeklődési körével, az öröm még nagyobb lesz. Összegyűjtöttünk 5+1 színházi vonatkozású könyvet, amely szép ajándék lehet a fa alatt.

1. Kvittek vagyunk

2020-ban jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában Bíró Kriszta interjúkötete, melyben Molnár Piroskával, a Nemzet Színészével beszélget gyerekkoráról, színészi pályájának indulásáról, sikerekről és kudarcokról, valamint a magyar színházi életről – kollégákról, szerepekről, előadásokról. A kötetben a művésznő nem csupán színészi pályájának kulisszatitkairól mesél, hanem betekintést enged a magánéletébe is.

A kötet az alábbi oldalon vásárolható meg!

2. Székely Csaba: Idegenek és más színdarabok

Székely Csaba neve akkor lett a szélesebb színházszerető nézők körében is ismert, amikor Bányavidék-trilógiájának első darabját, a Bányavirágot Színházi Dramaturgok Céhe, majd a Színházi Kritikusok Céhe is Az évad legjobb drámájának választotta. Idegenek és más színdarabok című kötetének néhány műve jelenleg is színpadon van, a trilógia másik két része (a Bányavakság és a Bányavíz) a Szkénében, míg az Öröm és boldogság a Budaörsi Latinovits Színházban látható.

A kötet az alábbi oldalon vásárolható meg!

3. DUSA

Dusa Gábor három évtizede fotózza a magyarországi kortárs táncélet alkotóit és előadásait, a legemlékezetesebbeket pedig albumba szedte. „Ön-best of” – jellemzi a kötetet Halász Tamás, aki Lőrinc Katalinnal a kötet szövegeit jegyzi.

Az albumba bele az alábbi oldalon lehet belelapozni, megvásárolni pedig ITT lehet!

Forrás: Dusa Gábor / Bethlen Téri Színház

4. Sándor L. István: A Katona és kora. Az indulás irányai

Sándor L. István a Katona József Színház negyvenéves fennállásának alkalmából új kötettel jelentkezett, melyben sorra veszi a színház indulásának kezdeti időszakát, hosszan tárgyalva az indulás körüli nehézségeket, valamint a kor színházi és politikai közegét. A kötet kitér az első jelentős előadásokra, valamint azokra a neves színházi alkotókra is, akik a mai színházi életben is meghatározó szerepet töltenek be.

A kötet az alábbi oldalon vásárolható meg!

Forrás: Színházikönyvek.hu

5. Egy bőröndnyi báb – papírszínházi foglalkoztató

A színházi könyvek nemcsak felnőtteknek szólhatnak, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára a legkisebbekre is gondolt. Első múzeumpedagógiai bőröndjük a családokat szólítja meg, és interaktív módon ismerteti meg a gyerekeket a bábművészet különböző formáival. A kiadványt Hutvágner Éva, Lovas Lilla és Simándi Katalin szerkesztette.

A kötet az alábbi oldalon vásárolható meg!

+1 Somfai Péter: Somossy, a mágus

Idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a Budapesti Operettszínház, ennek apropóján jelent meg Somfai Péter kötete, amely a teátrum elődjének számító Somossy Orfeum világába, valamint a névadó életébe enged betekintést egy illusztrációkban és fotókban gazdag album segítségével.

A kötet az alábbi oldalon vásárolható meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése