Átadták a Magyar Teátrum Díjakat a Budapesti Operettszínházban

Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum Díjakat hétfőn este a Budapesti Operettszínházban. Elismerést kapott Major Attila, a Karinthy Színház produkciós vezetője; Eötvös Nándor a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ sátormestere; Boldizsár Zsolt, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szcenikai vezetője; Kenyeri Orsolya, a Thália Színház öltöztető-tár vezetője; Szelba István a Gödöllői Művészetek Háza műszaki vezetője, ügyelője.


Nemzetiségi különdíjban részesült Gyorgyev Bránimír, a Magyarországi Szerb Színház művészeti titkára. Az esten kerültek átadásra a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjak, amelyeket Török Jolán, táncpedagógus, táncművész, művészeti szaktanácsadó és Katona Imre, rendező vehettek át.

A díjazottak az elismerő kitüntetéseket a jelölő anyaszínházak igazgatóitól, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjaitól és a gálaestet támogató szervezetek képviselőitől vehették át.

Idén 13. alkalommal rendezték meg az ünnepi gálát, melyek keretében eddig összesen 96 díj került kiosztásra, az idei 9 díjazottal ez a szám 105-re emelkedett.

A Magyar Teátrum Díj alapítója és ötletgazdája, Fekete Péter a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója kiemelte: „karácsonyhoz közeledve jó egy kicsit megállni, hátra nézni és megköszönni sikereinket a mögöttünk állóknak, akik mindennapi munkája nélkül a színházi előadások nem születhetnének meg”.


A legnagyobb színházi érdekképviseleti szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság több, mint egy évtizede alapította a színházi háttérszakmák képviselőit elismerő Magyar Teátrum Díjat. Ezt az elismerést minden évben azok kapják, akik láthatatlanul, a rivaldafény mögött dolgoznak a sikeres színpadi produkciókat működtető gépezetben.

A 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges.

A Magyar Teátrumi Társaság díjaival együtt adták át a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, az első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Foczmann István nyugalmazott üzemigazgató (Budapesti Operettszínház) vehetett át.

A Díjátadó Gálán felléptek a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Karinthy Színház, a Magyarországi Szerb Színház, a Gödöllői Művészetek Háza, a Thália Színház művészei, a Fővárosi Nagycirkusz artistája, zsonglőre és zenekara és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai.

Fotók: Urbán Ádám / Magyar Teátrumi Társaság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése