Elsőfokon elvesztette a pert tanítványa ellen a Thália Tanoda egyik oktatója

2022 áprilisában a HVG cikke nyomán látott napvilágot az a hír, mely szerint a Thália Tanoda egyik oktatója rendszeresen visszaélt hatalmával, és több esetben felmerült a szexuális zaklatás gyanúja. Az érintett tanár azóta is tagadja a vádakat.

(a kép illusztráció)

A HVG a cikkében több mint 20 diák vallomására hivatkozik, akik olyan sérelmekről írnak, mint a nyilvános fenekelés, rendezői utasításnak „álcázott” vetkőztetések, ölbe kényszerítések, de az érintettek állítása szerint a verbális abúzus sem volt ritka. Az ügyet súlyosbítja, hogy egy-egy esetet az intézmény igazgatója is végignézhetett, illetve az áldozatok között nemcsak felnőttek voltak.

Az ügyet kirobbantó volt diák 14 társával rendőrséghez fordult, és ugyanígy tett az érintett tanár is, aki „konstruáltaknak és kitaláltaknak” nevezte a történetet. A Thália Tanodával semmilyen kapcsolatot nem ápoló Thália Színház akkor közleményben határolódott el az intézménytől, a tanoda pedig ugyan tagadta a történteket, mégis eltávolította az érintett oktató profilját a honlapjáról.

Szeptemberben újabb volt tanítványok jelezték, hogy hasonló visszaéléseket tapasztaltak, így a panaszt benyújtó diák mellett immár 37 tanúja van az ügynek. Az első tárgyaláson az oktató nem jelent meg covid-panaszokra hivatkozva, a HVG azonban most arról ír, hogy elsőfokon megszületett az ítélet.

A bíróság megállapította, hogy az ügyet nyilvánosságra hozó lány nem követett el bűncselekményt, amikor először az igazgatóhoz, majd számos iskolatársához, végül pedig az oktató korábbi élettársához fordult a panaszokkal. A bíróság hangsúlyozta továbbá, hogy az ítélet meghozatalakor nem vizsgálták, hogy a volt diák vádjai igazak-e. Az oktató ügyvédje a HVG-nek megerősítette, hogy fellebbezést nyújtottak be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése