Tíz bemutatót tart a jubileumi évadára készülő Örkény Színház

Az Örkény István Színház a 2024/2025-es évadban tíz bemutatót tart, ebből hét ősbemutató. Így rajzolódik ki az a törekvés, hogy az új színpadi irodalomra és a jelenkor formanyelvére figyelő kortárs színház legyen az Örkény: friss szövegek és alkotói optikák határozzák meg az évadot.Idén húszéves jubileumát ünnepli a színház, ebből az alkalomból számos kísérőprogram gazdagítja a műsort, amelyekről bővebb tájékoztatást az ősz folyamán kapnak a nézők.

Fotó: Horváth Judit / Örkény Színház

A 2024. július 5-én a Városmajori Szabadtéri Színpaddal koprodukcióban bemutatott [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt októberben kerül a Madách téri színház repertoárjára. Ezt megelőzően az évad első bemutatója a Galilei élete lesz, Bertolt Brecht művét Polgár Csaba rendezésében láthatja a közönség. Decemberben zenés bemutató érkezik, Aesopus állatmeséiből Dargay Marcell, Fábián Péter és Parti Nagy Lajos készít „fabularevüt”, A nyúl füle címmel. 2025 tavaszán Michael Haneke Szerelem című filmjének színpadi adaptációját Ördög Tamás rendezi, Pogány Judit és Gálffi László főszereplésével. A nagyszínpadi évadot Bodó Viktor rendezése zárja, aki Füst Milán Boldogtalanok című drámáját állítja színpadra.

A Stúdióban Kiss-Végh Emőke rendezése, a Romantika az első, amely a rendező saját darabja. A következő stúdióelőadás Puskin Anyegin című klasszikusa, Dohy Balázs rendezésében. Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regényét Gáspár Ildikó viszi színre, a színpadi adaptációt is ő készíti.

Két önálló est is helyet kap az új évadban: Bíró Kriszta rendezőként debütál az Ostromdressz című darabbal, amit Kassai Margit 1944-45-ös naplóbejegyzései alapján alkalmazott színpadra Kókai Tünde számára, valamint Gálffi László önálló estje is bemutatásra kerül, amelyben kollégáját és barátját, a száz éve született Darvas Ivánt idézi meg.

Gálffi László visszatér alkotói szabadságáról, visszaveszi szerepeit a Jelenetek a bábuk életéből és az Isten című előadásokban. A társulathoz szerződik Szaplonczay Mária, akit az Örkény közönsége már két produkcióban, a Solnessben és a Bűn és bűnhődésben is láthatott.

A 2023/2024-es évad bérlettulajdonosai a bérlet május 31-ig történő megújítása esetén egy ajándékjegyben részesülnek, amelyeket a 2024/2025-ös évad során kijelölt előadásokra használhatnak fel. Május 17-től július 5-éig early bird kedvezményben részesülnek bérletvásárlóink. Az új évadban elérhető bérletkonstrukciók ITT találhatók.

A 2024/2025-ÖS ÉVAD ÚJ BEMUTATÓI

Kovács D. Dániel-Závada Péter-Varga Zsófia: [ESCAPE] - A DONKIHÓTE-PROJEKT
Rendező: Kovács D. Dániel
Bemutató: 2024. július, Városmajori Szabadtéri Színpad

Bertolt Brecht: GALILEI ÉLETE
Rendező: Polgár Csaba
Bemutató: 2024. október

Aesopus-Dargay Marcell-Fábián Péter-Parti Nagy Lajos: A NYÚL FÜLE
Rendező: Fábián Péter
Bemutató: 2024. december

Michael Haneke: SZERELEM
Rendező: Ördög Tamás
Bemutató: 2025. március

Füst Milán: BOLDOGTALANOK
Rendező: Bodó Viktor
Bemutató: 2025. május

Stúdió:

ROMANTIKA
Írja és rendezi: Kiss-Végh Emőke
Bemutató: 2024. október

Puskin: ANYEGIN
Rendező: Dohy Balázs
Bemutató: 2024. december

Tompa Andrea: SOKSZOR NEM HALUNK MEG
Rendező: Gáspár Ildikó
Bemutató: 2025. március

OSTROMDRESSZ
Színpadra alkalmazza és rendezi: Bíró Kriszta
Bemutató: egyeztetés alatt

GÁLFFI LÁSZLÓ ÖNÁLLÓ ESTJE
Bemutató: egyeztetés alatt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése