A POSZT 2016 díjazottjai

A XVI. Pécsi Országos Színházi Találkozó az ország egyik legrangosabb színházi eseménye. Idén Kiss B. Attila, Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatta a versenyprogramba az előadásokat. Tíz kamara előadás és hat nagyszínpadi előadás került be, ezeket a nézők 2016. június 9. és 17. között tekinthették meg a Pécsi Nemzeti Színház nagytermében, illetve kamara előadójában. Kivételt képez a Piszkavas című előadás, amit a Pécsi Harmadik Színházban lehetett megnézni. 


Számos díjat osztott ki a Szakmai Tanácsadó Testület által megbízott Szakmai Zsűri; legjobb férfi és női szereplőt választott A MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészetegyesület; A Színházi Dolgozók Szakszervezete is odaítélte a Básti-Lajos díjat, illetve a Pécs polgármestere által kisorsolt közönségzsűri is megválasztotta a legjobb előadást.

A díjkiosztó gálára 2016. június 18-án este került sor, ahol többek között fellépett Almási Éva, Balázsovits Edit, Piros Ildikó, Farkas Gábor Gábriel és a Pécsi Balett. A műsorvezető Szente Vajk.

Az idei POSZT-on a következő díjakat osztotta ki a Szakmai Zsűri:

Legjobb előadásnak járó díjat a Kecskeméti Katona József Színház Macska a forró bádogtetőn című előadása vihette haza. 

Legjobb rendezést Horváth Csabának ítélték A Te országodért, amelyet a Forte Társulat vitt színpadra.

Legjobb női főszereplőnek Trokán Nórát választották a Macska a forró bádogtetőn Pollit Margit alakításáért.

Legjobb férfi főszereplő László Zsolt lett, aki a budapesti Radnóti Miklós Színház Lear király előadásában a címszerepet játszotta.

Legjobb női mellékszereplőnek Danis Lídiát ítélték, aki a tatabányai Jászai Mari Színház Tartuffe előadásában Dorine-t alakította. 

Legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Tasnádi Bence vihette haza, aki a budapesti Katona József Színház Az Olaszliszkai című drámájában az elítélt cigány szerepét játszotta. 

Legjobb jelmez díját Adriana Grand kapta a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Vízkereszt, vagy amire vágytok jelmezekért.

Legjobb díszletnek Menczel Róbert Lear király díszletét választották.

Legjobb dramaturg Szikszai Rémusz lett, aki a Jászai Mari Színház Moliere: Tartuffe előadásában dolgozott.

A különdíjat a Budaörsi Latinovits Színház által színpadra vitt Liliomfi teátristái vihették haza. 

A közönségzsűri a Pécsi Harmadik Színház Piszkavas című előadását ítélte a legjobbnak, a rendező Vincze János.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját Horváth László Attila vihette haza Hanta szerepéért. A Túl zajos magány című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház vitte színpadra, rendező Ivo Krobot.

A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói díjat Füsti Molnár Éva vehette át Mag Folan szerepéért a Pécsi Harmadik Színház Piszkavas című előadásából.

A MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület legjobb férfi és női szereplőt választott. A legjobb férfi szereplő díját Szatory Dávid kapta a Lear királyban játszott Edgar szerepért. A legjobb női szereplő díját Csombor Teréznek ítélték a Macska a forró bádogtetőn című előadásban nyújtott Pollit Ida alakításért. 

A díjkiosztással a XVI. Országos Pécsi Színházi Találkozó lezárult, minden fellépőnek gratulálunk a fesztivál ideje alatt nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. 

Írta: Veréb Árnika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése