Shakespeare az egész világ

Idén július 7. és 17. között rendezik meg Gyulán a XII. nemzetközi Shakespeare Fesztivált, mely a változatos programkínálaton túl egészen különleges rövidfilmekkel is kedveskedik a látogatók számára.
Az idei fesztivál abból a szempontból is különleges, hogy most ünnepeljük Shakespeare halálának 400. évfordulóját. Ez alkalomból a londoni Globe Színház 10 perces rövidfilmeket készített. A teljes út címet viselő válogatás magyar felirattal Gyulán is látható lesz, 37 képben bemutatva az életművet. A felvételek érdekessége, hogy nagyrészt a Shakespeare által megálmodott helyszíneken forgatták a jeleneteket, így a stáb még az egyiptomi piramisoknál is járt.


A lengyel, angol, ausztrál, japán, olasz, szlovák produkciók mellett a Fesztivál nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a tehetséges fiatalok bemutatkozhassanak, valamint törekszik rá, hogy olyan előadásokat hozzon el Gyulára, amik a legkülönbözőbb módokon viszik színre Shakespeare műveit, így tehát a tánc szerelmesei éppúgy megtalálhatják az érdeklődési körüknek megfelelő darabot, mint a modern összművészeti produkciókért rajongó nézők.

Nem csupán vendégelőadásokkal találkozhat a gyulai közönség, hiszen immár hagyomány, hogy olyan produkciók is színpadra kerülnek, amiket kifejezetten a Gyulai Várszínház színpadára álmodtak meg az alkotók. Az ünnepi évben ifj. Vidnyánszky Attilát érte a megtiszteltetés, hogy alkotógárdájával készítse el a III. Richárdot. A dráma különlegessége, hogy ez Shakespeare második leghosszabb darabja, és rengeteg – közel 40 – szereplőt mozgat, amit a Fesztiválon körülbelül 20 színész kelt életre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése