Áprilisban nyit a Kálmán Imre Teátrum

A Budapesti Operettszínház közel száz év után újra összenyitja főépületével az 1922-ben leválasztott, később Moulin Rouge-ként ismert épületrészt. Az új kamara játszóhely a Kálmán Imre Teátrum nevet kapja, tisztelegve ezzel a világhírű operettszerző emléke előtt. A 2017. április 20-i nyitó előadáson a Riviera girl című darabot láthatja a közönség, ami a Csárdáskirálynő amerikai Broadway-változata.

Fotó: Budapesti Operettszínház
Az egykori Moulin Rouge számos tulajdonváltáson ment keresztül a 2015-ös bezárásig, ekkor döntött úgy a főváros önkormányzata, hogy többé nem adja ki külön az ingatlant, hanem hasznosítás céljából az Operettszínház rendelkezésére bocsátja. Lőrinczy György főigazgató vezette a két évig tartó átépítést, melynek során a teljes homlokzatot és a belső tereket újították fel. Ezzel egyidejűleg az Operettszínház előcsarnoka is megújult, tavasszal nyit majd ott a Teátrum Café. A színházteremben 180 fő befogadására képes, mobilizált nézőteret alakítottak ki, hogy megfeleljenek a mai színházi és kulturális elvárásoknak. Így a teret többféleképpen is be lehet rendezni: elhelyezhetők benne például asztalok, de a színpad megfordítására is lehetőség nyílik.

Lőrinczy György elmondta, hogy az új játszóhely nem véletlenül kapta a Kálmán Imre Teátrum nevet. „Ezzel azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy erős lesz a színházi program. Többször felmerült, hogy az Operettszínházat el kellene nevezni Kálmán Imréről, de mindig az volt az érzésünk, hogy az Operett erős brand lett a városban, amit nem érdemes lecserélni. Viszont örömmel tisztelgünk nagy operettszerzőnk előtt azzal, hogy az új helyet róla nevezzük el.” A színház műsorán operett, opera és musical produkciók lesznek jelen. Április 20-tól a Riviera girl, április 25-től pedig a Kreatív kapcsolatok című kortárs operát láthatják a nézők.

„Eszelősen jó érzés egy új színház megnyitó produkciójáról beszélni” – kezdte a Riviera girl ismertetését Kerényi Miklós Gábor. Az Operett művészeti vezetője és rendezője részletesen beszélt a darabválasztás folyamatáról. „A nyitó produkció nagy fejtörést okozott, sokat gondolkodtunk rajta a főigazgató úrral. Először egy Kálmán Imre show-t akartunk csinálni, aztán külön írni egy darabot erre az alkalomra. Végül eszünkbe jutott, hogy létezett Kálmán Imrének egy fantasztikus, nálunk ismeretlen darabja New Yorkban, 1917-es bemutatóval, a Riviera girl.” Hosszú kutatómunka kellett ahhoz, hogy megtalálják a darab forgatókönyvét, utána pedig a történet újragondolására és dalszövegírásra volt szükség. A Riviera girl a kaszinók világában játszódik, ahol a szerencsejáték kiszámíthatatlansága mellett a szerelmi bonyodalmak, félreértések is nagy szerepet kapnak.

Fotó: Bíró András
A Kálmán Imre Teátrum a már említett műfajok mellett különleges rendezvényeknek és gyerekelőadásoknak is otthont ad majd. Nyár elején pedig egy,  az orfeumi hagyományokat megidéző programsorozattal várja a nézőket. Az Orfeum Fesztivál keretén belül az Operettszínház sztárjai adnak egy-egy estet a jazz, a magyar nóta és az egykori, igényes zenei kabarék világából.

Írta: Tuska Borbála

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése