Megújul az Örkény Színház nézőtere

Kétévnyi párbeszéd előzte meg az április 1-jén induló nagyszabású beruházást, amely során az Örkény Színház új, a funkcióit valóban kielégítő nézőteret kap. A látványterveket és a Városmajori Szabadtéri Színpadon ideiglenesen felállított Örkény Sátrat, ahol a társulat munkája a felújítás alatt zavartalanul folyhat majd, sajtótájékoztató keretén belül mutatta be Mácsai Pál, igazgató, Vincze Krisztián, építész és Fülöp Krisztina, belsőépítész. 

Vattamány Zsolt Erzsébetváros polgármestere, Mácsai Pál igazgató, Bán Teodóra a Városmajori Szabadtéri Színház igazgatója, dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes
A felújítás több okból kifolyólag is indokolt volt: a nézőtér székeinek nyikorgása, a széksorok közötti hely szűkössége, a színpadra való rálátás kedvezőtlen szöge és a terem akusztikája lényegesen megnehezítette az előadások élvezetét. Ahogy Vincze Krisztián mondta: a karzat alatt „hallani lehet, csak éppen érteni nem”.

Az átépítés során az épület eredeti, Gerlóczy Gedeon által tervezett, 1930-as évekbeli állapotához térnek majd vissza, amelynek eredményeképpen a nézőtér lejtésszöge jelentősen javul. 

A felújítási munkálatokat Budapest Főváros Önkormányzata finanszírozza, közel nettó 220 millió forint értékben. A lebonyolításról a Budai Műemlékfelújító Kft. gondoskodik, a munkálatok augusztus 20-án fejeződnek be.


Az egyik legszembetűnőbb változás a nézőtér hátsó bejáratának és a hátsó közlekedőrésznek a megszüntetése, amelynek eredményeképp a széksorok közötti távolság 85,5 cm-re fog növekedni, és új, filigrán székek kerülnek majd a terembe. A színház megteszi az első lépést az akadálymentesítés felé is, ugyanis mozgássérült mosdó kialakítására kerül sor. A karzatszint emelkedését kiegyenlítik, az alatta lévő álmennyezet vastagságát lecsökkentik, és egy új, világítási munkakarzat kialakítása is megtörténik.

A nézőtér új designjának fő gondolata, hogy a nézőt a kinti világból folyamatosan vezessék majd át a színházi közegbe, amit a falfelületek színezésével oldanak meg. A fehér előcsarnokból egyre sötétebb árnyalatok vezetnek majd a nézőtérig, ahol három uralkodó szín lesz: a fekete, a grafit, és az ezüst. A sorok számozása a lépcsőkre festve, míg a székek számozása az ülésbe hímezve történik meg. Minden széksor külön szinten lesz, ezáltal javítva a színpadra való rálátást. 

„Pali mindig is bátor volt, és szerette a kihívásokat. De hogy ekkorát… nem gondoltam volna, hogy vendégül látom” – mondta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója, akinek vendégszeretetét élvezheti majd a társulat. Az Örkény Sátor felállítását eredetileg a Madách téren, illetve a Városháza téren tervezték, azonban biztonságtechnikai okokból ezek a kezdeményezések megoldhatatlannak bizonyultak.


Ezt már a Városmajor felé tartó kirándulás közben tudták meg azok, akik a Mácsai Pál szubjektív városvezetését hallgatták a különbuszon, mellyel átszállították a közönséget a Városmajori Színpadhoz. A másik két buszon Bíró Kriszta és Csuja Imre vezetését hallgathatták az utazók. 

A Városmajori Szabadtéri Színpadot úgynevezett Tomcat állvánnyal alakították át, amely fekete borítást kapott, hogy még inkább megidézze az Örkény Színház színpadát. A sátor hűtése és fűtése is megoldható. Az eredeti nézőtér egy részét leválasztották, a széksorok megrövidültek, az átalakítás után a május 24-ig tartó időszakban a nézőtér kb. 300 fő befogadására lesz képes. 

Az áttelepített gyűrűs forgószínpadnak köszönhetően a teljes repertoár játszható majd a Városmajorban is. „Ami szokatlan lesz nekünk, hogy itt mindenképpen erősítéssel kell majd játszani” – mondta Mácsai Pál, így egy komplett hangrendszert is ki kellett alakítani. 

A társulat tagjai is ezen a délután találkoztak az új játszóhellyel először, és remélhetőleg sikerül majd megbarátkozniuk vele.


Azonban nem csak a felújítás, hanem a 2017/2018-as műsorterv is tartogat izgalmakat. Mácsai Pál rendezésében kerül a színpadra Shakespeare IV. Henrikje. Kafka Az átváltozásának Gáspár Ildikó készíti a színpadi változatát. Bemutatásra kerül Molnár Ferenctől A hattyú, és előreláthatólag Bagossy László rendezésében pedig Kleist Az eltört korsója. A Stúdiószínpadon egy monodrámát láthatunk majd Bíró Kriszta főszereplésével.

Írta: Köles Hajnalka
Fotók. Horváth Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése