Földi paradicsom a Trafóban

Az Urbanovits Krisztina és Száger Zsuzsa által alapított KV Társulat idén tíz éves, amit egy rendkívüli eseménnyel ünnepelnek meg: Magyarországon először színpadra állítják Caryl Churchill darabját, Ördög Tamás (Dollár Papa Gyermekei) rendezésében. Az angol származású szerzőnő első, 1979-es, nemzetközi elismerésben részesülő drámáját (Cloud 9) Földi paradicsom címmel mutatják be. A mű a viktoriánus időkben, egy afrikai brit gyarmaton játszódó trágár, nyers, abszurd humorú tragikomédia. Főleg a szexuális hatalmi játszmákat állítja középpontba, de a kolonialista/imperialista gondolkodásmód és a személyes emberi kapcsolatok közötti viszonyt is vizsgálja. Különlegessége, hogy a női szerepeket férfiak, a férfi szerepeket pedig nők játsszák. A dráma Angliában és Amerikában is óriási sikereket aratott. 


Az idén 10 éves KV Társulat saját, kortárs magyar bemutatói mellett küldetésének érzi, hogy a magyar közönségnek bemutassa a nemzetközi kortárs drámairodalom világhírű szerzőinek itthon még nem játszott műveit. Caryl Churchill színdarabját a magyar nézők Upor László nagyszerű fordításában ismerhetik meg, a darabban szereplő verses betétek pedig Háy János fordításai. 

A darab első felvonása egy brit gyarmaton játszódik a XIX. században, a második az 1970-es években valahol Angliában, de a szereplők ugyanazok – a két felvonás között csak egy generációnyit öregszenek. Látjuk őket egy olyan korban, ahol a családi, társadalmi, valamint nemi szerepek megkérdőjelezhetetlenek – és egy olyanban is, ahol a szexuális forradalom idején már mindent szabad…

A szereplők személyén, sorsán és elfojtásain keresztül az elnyomás, mint univerzális téma jelenik meg: a darab párhuzamot von a gyarmati rabszolgaság és a családon belüli szexuális rabság között. 

Az előadás azt az aktuális kérdést is felteszi nézőjének: vajon van-e remény egy olyan korszerű és működő családmodellt kialakítani, amelynek minden tagja megbecsült és egyenrangú félként vesz részt a közösségben?

Az előadás 18 éven felüli nézőknek ajánlott.

Szereposztás:

I. felvonás
Clive,  gyarmati tisztviselő - Schmied Zoltán
Betty, a felesége - Szabó Zoltán
Joshua, fekete szolga - Jászberényi Gábor
Edward, a fia - Messaudi Emina (e.h.)
Victoria, a lánya -  egy baba
Ellen,  Edward nevelőnője - Urbanovits Krisztina
Harry Bagley, felfedező - Terhes Sándor
Mrs. Saunders, özvegy - Száger Zsuzsa

II. felvonás:
Betty - Urbanovits Krisztina
Edward a fia - Szabó Zoltán
Victoria, a lánya - Messaudi Emina (e.h.)
Martin, Victoria férje - Terhes Sándor
Lin,  leszbikus, egyedülálló nő - Száger Zsuzsa
Cathy, Lin lánya - Schmied Zoltán
Gerry, Edward szeretője - Jászberényi Gábor

Fordító: Upor László
Versbetéteket fordította: Háy János
Produkciós asszisztens: Cseh Adrienn
Látvány: Giliga Ilka-Mucsi Balázs
Dramaturg: Bíró Bence
Rendező: Ördög Tamás

A bemutató és a további előadások a Casarott Ramsay & Associates Ltd hozzájárulásával valósulnak meg.

Bemutató időpontja: 2017. 11. 26. 20:00, Trafóklub, Trafó Kortárs Művészetek Háza
További előadások: 2017. 11. 29. 18:00 , 2017. 12. 09. 20:30

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése