SÚGÓ+ – Az idei Oscar győztesei

Számos kritikus tartotta győzelemre esélyesnek Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét, sajnos azonban az idén nem sikerült díjra váltani a magyar film jelölését a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A díjat a chilei Sebastian Lelio A Fantastic Woman című, szintén remek alkotásnak ítélték.

A víz érintése
A 90. Oscar-gálán a díjakat eléggé szétszórták az egyes filmek között, a legtöbb szobrocskával Guillermo del Toro A víz érintése című alkotása gazdagodott: megnyerte a legjobb filmnek, rendezőnek, látványtervezésnek és eredeti filmzenének szánt díjakat. A tavalyi borítékcserés tévedés után idén ismét Faye Dunaway és Warren Beatty adta át a legjobb filmért járó szobrot del Toronak.

Christopher Nolan Dunkirkjének három díjat sikerült elnyernie: a legjobb vágás, hangvágás és hangkeverés kategóriákban. 

A közönség és a filmrajongók számára talán az est egyik legörömtelibb pillanataként említhető, hogy Roger Deakins 14. Oscar jelölését végre díjra válthatta mint legjobb operatőr a Szárnyas fejvadász 2049-ben végzett munkájáért. Valamint Gary Oldman mint legjobb férfi főszereplő is átvehette az aranyszobrot, amelyet A legsötétebb óra című, Winston Churchill életét bemutató filmben nyújtott alakításáért ítéltek neki.

A legjobb női főszereplő díját Frances McDormand kapta a Három óriásplakát Ebbing határában című filmért, amelyben a lánya gyilkosát kutató anya szerepét játszotta. McDormand aranyosan furcsa köszönőbeszéde közben minden női Oscar-jelöltet felállított a nézőtéren, a közönség pedig tapssal tisztelgett előttük. 


A legidősebb díjazott a híres forgatókönyvíró James Ivory lett a maga 89 életévével: a Szólíts a neveden!-ért megkapta a legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat. A legjobb eredeti forgatókönyv pedig Jordan Peele Tűnj el! scriptje lett. 

A legjobb animációs film és a legjobb betétdal szobrainak nyertese a mexikói kultúra jelentőségét is bemutató Coco lett, amellyel 9. Oscar-díját kapta meg a Pixar. A legjobb rövid animációs film kategória győztese az egykori híres kosárlabdázó, Kobe Bryant forgatókönyve alapján készült Dear Basketball lett.

A mellékszereplők közül Allison Janney (Én, Tonya) és Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában) gazdagodhattak egy-egy díjjal. 

A vizuális effektekért a Szárnyas fejvadász 2049-et, legjobb sminkért és frizuráért A legsötétebb órát, a jelmeztervezését pedig a Fantomszálat jutalmazták.

A legjobb dokumentumfilm díját a doppingbotrányról szóló Icarus, a legjobb rövid dokumentumfilm díját pedig a Heaven Is a Traffic Jam on the 405 című, Mindy Alper művészről szóló alkotás kapta. 

Egy siket kislányról szóló film, a The Silent Child rendezőpárosa pedig a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat vihette haza. 

Az idei díjátadó rendezvény egyébként zökkenőmentessége ellenére is elég közepesre és unalmasra sikeredett: a konferáló Jimmy Kimmel több-kevesebb sikerrel vicceskedni próbált (például az idétlen jet-ski nyereménnyel kapcsolatban), a két díj átadása közti produkciók is felejthetőek voltak. Viszont a gála egy pontján Kimmel néhány sztárral (Mark Hamill, Gal Gadot Guillermo del Toro, Emily Blunt és Margot Robbie) közösen átvonult a Kínai Színházba hot dogot és csokit ajándékozni hálájuk jeléül a filmszerető nézőknek. 

Testről és lélekről
Mindezek mellett az est folyamán felmerültek fontos, a zaklatási ügyeket, a nőket, a bevándorlókat és a feketéket érintő témák is.

A győztesek listája: 

Legjobb film: A víz érintése
Legjobb rendező: Guillermo del Toro (A víz érintése )
Legjobb színész: Gary Oldman (A legsötétebb óra)
Legjobb színésznő: Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában)
Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában)
Legjobb női mellékszereplő: Allison Janney (Én, Tonya)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Tűnj el! - Jordan Peele
Legjobb adaptált forgatókönyv: Szólíts a neveden! - James Ivory
Legjobb fényképezés: Szárnyas Fejvadász (Roger Deakins)
Legjobb vágás: Dunkirk
Legjobb animációs film: Coco
Legjobb animációs rövidfilm: Dear Basketball
Legjobb vizuális effektusok: Szárnyas fejvaász 2049
Legjobb hangkeverés: Dunkirk
Legjobb hangvágás: Dunkirk
Legjobb filmzene: A víz érintése (Alexandre Desplat)
Legjobb betétdal: Coco - Remember Me!
Legjobb jelmeztervezés: Fantomszál
Legjobb smink: A legsötétebb óra
Legjobb látvány és díszlet: A víz érintése
Legjobb idegennyelvű film: Fantastic Woman
Legjobb rövidfilm: Heaven is a Traffic Jam
Legjobb dokumentumfilm: Icarus
Legjobb rövid dokumentumfilm: Silent Child

Írta: Rigó Loretta
Fotók: 24.hu, Origo 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése