Világsztárok és elfogadás-Sziget 2018

„Minden idők egyik legjobb Sziget Fesztiváljára készülünk” – mondta Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál főszervezője, és látva a fesztivál programlistáját, hitelt adhatunk a szavainak. A Diákszigetből átalakult, mára ikonikussá vált zenei fesztivál évtizedek óta vonzza hazánkba a külföldi közönséget és fellépőket, dobbantja meg hazai előadók szívét és kelti fel több ezer fiatal figyelmét országszerte.

A fesztivál történetében először fordult elő, hogy már március végére lefoglalták az összes fellépőt a Nagyszínpadra, ennek köszönhetően pedig egy modern, aktuális és sokszínű programsorral büszkélkedhetnek a szervezők. Többek között fellép majd Dua Lipa és a Gorillaz is, nem beszélve az Artic Monkeys-ról és a Magyarországon először színpadra lépő Shawn Mendezről. A Sziget egyik legnagyobb sztárvendége Lana Del Rey, generációjának egyik legközkedveltebb előadója, aki páratlan tehetségével robbant be a köztudatba. Az amerikai dalszerző-énekesnő melankolikus popzenéjével 2011 óta járja a világot és lép fel különböző zenei fesztiválokon.


Nagy örömmel köszönti a Sziget az Alex Turner, Jamie Cook, Nick O’Malley and Matt Helde alkotta formációt, az Arctic Monkeys-t, hiszen az együttest már hosszú évek óta próbálja színpadra csábítani a Sziget szervezőközössége, és idén augusztus 14-én végre teljesülhet a vágyuk. A 2014-ben szünetet tartó, majd 2017-ben újból összeálló zenei együttes a hírek szerint már tavaly szeptemberben hozzáfogott egy új album készítéséhez. A rajongók táborában tehát nem csak azért nagy az öröm, mert hamarosan érkezik az új hanganyag, hanem abban is reménykedhetnek, az augusztusi Szigeten kapnak némi ízelítőt is az friss dalokból.


Már a fellépők neveit olvasva is rájöhetünk, a Szigetnek fontos eleme a sokszínűség csodálatosságának hangsúlyozása és az, hogy mindenki megtalálja a hozzá illő zenét, kifejezhesse önmagát és megtapasztalja a szabadságot, akár csak egy hétre is. A Sziget Szervezőiroda tavaly év végén hirdette meg a „szeretet forradalmát”, a kiáltvány szerint A Love Revolution „egy nagy közös ünnep, boldog és békés ünneplése annak, hogy tudjuk, közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban, hogy egy élhető Földet hagyjunk utódainkra, hogy az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradhassanak, hogy szűnjön meg az előítéletesség és a kirekesztés”. A Sziget keblére öleli a társadalom peremére szorult fiatalokat és azt mondja nekik: Merjetek önmagatok lenni!

Ezen kiáltvány keretein belül adták ki az Art of Freedom felhívást, melyben arra biztatják a művészi hajlamú fiatalokat és idősöket, hozzanak létre valami elgondolkodtató, mulattató vagy frappáns alkotást, amelyben visszaköszön a Love Revolution szellemisége. A pályázatra február közepéig lehetett jelentkezni, az alkotásokat pedig a Szigeten csodálhatja majd meg a bulizni vágyó fesztiválozó közönség.


Napjaink feldúlt, erőszakos és előítéletes világában nagy szükség van az ilyen mozgalmakra, a szellemi és testi feltöltődésre, kikapcsolódásra és a boldogságra. A Sziget Fesztivál úgy tűnik, jubileumi évében is kitesz magáért, a 25. szezon, augusztus 8-15-ig fergetegesnek ígérkezik.

Írta:Banka Csilla
Fotók: www.sziget.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése