Nem mindennapi Bánk bán nem mindennapi helyszínen – Erkel operája Kárpátalján

Különleges változatban, de hagyományos tenor főhőssel szólal meg a Bánk bán a Beregszászi Arénában 2018. szeptember 1-én a budapesti Opera koncertszerű produkciójában. 


A Magyar Állami Operaház 2017/18-as évadának egyik legnagyobb vállalkozása, a Kárpát-Haza OperaTúra csaknem 20 határon túli magyarlakta településre vitte el az intézmény népszerű produkcióit. Hiába volt azonban hetekig úton az Opera társulata, Kárpátalján csak Ungvárra jutott el. Hiánypótlásként a budapesti dalszínház szeptember első napján koncertszerű formában mutatja be Beregszászon Erkel leghíresebb operáját, a Bánk bánt. A produkció különlegessége, hogy mind a szöveg, mind a zenei anyag a darab ősváltozatának, illetve 1939-ben Nádasdy Kálmán által átdolgozott, majd híressé lett verziójának ötvözete. A hibridalakban szerepelnek a legismertebb áriák, de a cselekmény hívebben követi Katona József drámáját, mint a leggyakrabban színpadon látható és hallható változat.


A 3000 fő befogadására képes Beregszászi Arénát a testvérváros Budapest IX. kerület, Ferencváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával tették újra alkalmassá előadások megtartására. A Magyar Állami Operaház vagy a Nemzeti Színház a tervek szerint minden évben visszalátogat majd egy-egy előadás erejéig. A sort nyitó Bánk bán a Magyar Állami Operaház idei szezonjának egyik kiemelt darabja, hiszen Beregszászon és a budapesti Erkel Színházon kívül New Yorkban és Dél-Koreában is felcsendülnek majd nemzeti operánk dallamai. Előbb egy nagyszabású őszi vendégjáték keretében két alkalommal a Lincoln Centerhez tartozó David H. Koch Színházban, majd 2019 januárjában a Tegui Színházban, helyi művészek közreműködésével, az Opera stábjának betanításával, koncertszerű előadás formájában.

Beregszászon a címszerepet Kovácsházi István, Melindát Rőser Orsolya Hajnalka, II. Endrét Bakonyi Marcell, Gertrúdot Komlósi Ildikó, Ottót Balczó Péter, Tiborcot Szegedi Csaba, Petúr bánt Haja Zsolt énekli majd, az Opera Zenekart és Énekkart (karigazgató Csiki Gábor) Kocsár Balázs vezényli.

Fotók: Csibi Szilvia, Rákossy Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése