„Puccini Itáliája”-gálaest az ország tíz városában – elindult az Opera újabb belföldi sorozata

Koncertszerű Puccini-operák, balett- és szimfonikus esteket követően február 4-vel indult útjára a Magyar Állami Operaház verista operagálája, amely a korábbi bérletes produkciókhoz hasonlóan 10 városba látogat el április 24-ig. A turné koncertszerű operaelőadásai között február 8-án Szegeden sztárszereposztással debütál a Bohémélet, míg a Tosca Salgótarjában búcsúzik ugyancsak illusztris előadógárdával a hónap végén.


A „Puccini Itáliája”-évad alkalmából az Opera nemcsak az Erkel Színházban, de vidéki magyar városokban is minél több nézőt meg kíván örvendeztetni az olasz operaszerző és kortársainak fülbemászó dallamaival. A héten útjára indított gálaest-sorozat tíz megyeszékhelyre viszi el Puccini, Leoncavallo, Mascagni, Ponchielli, Giordano és Cilea legszebb műveinek részleteit. A hónapban 4-én nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály terme, 6-án a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ, 7-én a tatabányai Vértes Agórája, míg 7-én a veszprémi HANGVILLA az úti cél.

A februári estek házigazdája Zavaros Eszter operaénekesnő (Veszprémben Ókovács Szilveszter főigazgató), a gálákon pedig az intézmény további kiváló énekesei lépnek fel: Miksch Adrienn, Fodor Bernadett, László Boldizsár és Szegedi Csaba. A Magyar Állami Operaház Zenekarát ezen a négy (és az azonos műsorú kecskeméti, március 4-i) programon Szennai Kálmán vezényli. A kétrészes gálán népszerű részletek hangzanak el a Bajazzók, a Pillangókisasszony, A Nyugat lánya, a Parasztbecsület, a Manon Lescaut, a Gioconda, a Bohémélet, az Andrea Chénier, a Tosca, az Adriana Lecouvreur és a Gianni Schicchi című darabokból.

Februárban, illetve márciusban négy-négy alkalommal a Bohémélet is megszólal koncertszerű előadásban. Február 8-án a Szegedi Nemzeti Színházban, a 11-én a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában, 13-án a kecskeméti Hírös Agórában, 18-án pedig a tatabányai Vértes Agórájában hallható a párizsi bohémek világát idéző Puccini-opera. Rodolfo szerepében László Boldizsár, Mimìként Létay Kiss Gabriella lép színpadra, közreműködik továbbá Sándor Csaba, Haja Zsolt és Molnár Levente, Kiss András és Bakonyi Marcell, valamint Rácz Rita. Az Opera Zenekart Kovács János dirigálja, a produkcióban közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkara (vezető: Hajzer Nikolett) is.

A hónap végén a november óta turnézó Tosca is hallható még egyszer, aztán salgótarjáni látogatása után lekerül az „Operát az Operából!” turné palettájáról. A címszerepben a február elején színpadi pályafutásának 25. évfordulóját ünneplő Sümegi Eszter énekel, partnerei többek közt Kiss B. Atilla, Kálmándy Mihály, Cserhalmi Ferenc és Szvétek László lesznek. Az Opera együtteseit Kesselyák Gergely vezényli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése