Mercedes Benz premier az Esterházy családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.


Esterházy Péter utolsó darabját a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta, 2017. január 7-én mutatták be Pozsonyban a rendező, Roman Polák, valamint a dramaturg, Peter Kováč kérései szerint átalakított szöveggel. 

Az ember tragédiájának keretjátékát megidézve az Úr fogadást köt Luciferrel. A fogadás tétje: elbukik-e a magyar történelem egyik legendás, évszázados családja, az Esterházy-család? A darab főszerepében Sághy Tamást, Andrássy Mátét, Tűzkő Sándort, valamint vendégművészként a Vígszínház társulatának tagját, Seress Zoltánt láthatja a közönség.

A premiert követő koccintáson Szikora János a darab rendezője köszöntötte az Esterházy család tagjait, köztük Esterházy Gittát, Péter özvegyét.

A Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János Esterházy Péterhez fűződő viszonyáról beszélt, kiemelve, hogy nagyon közel állt hozzá az író:
„Péterre gondolva mindig eszembe jut róla, hogy szinte minden pillanatban ott volt az arcán egy nagyon finom mosoly. Egy különleges, pótolhatatlan mosoly a maga ironikus gesztusával, és ez nem hagyta el élete végéig. Úgy gondolom, hogy ez a mosoly vezet Péter legmélyebb emberi lényegének megértéséhez, és bizonyos szempontból az írásművészetének megértéséhez.”

A darab rendezője hozzátette, hogy az elmúlt néhány hét szinte minden pillanatában ott járt a gondolataiban az író, és minél sűrűbbé vált az élet a színpadon, annál intenzívebben kísérte végig jelenléte az alkotói folyamatot. 

„Talán be is zárkóztam az elmúlt időszakban, éppen azért, mert jó volt újra a társaságát „érezni”. Azt éreztem, hogy az írása megszólított és ezt azonnal színpadra kell vinni, nem érdemes halogatni.” – tette hozzá a Jászai Mari-díjas rendező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése