Ivo Dimcsev tartja az idei THEALTER workshopját

Tégy magadnak egy szívességet! - ez a felkiáltás fémjelzi az idei THEALTER Fesztivál Tea for Two workshopját, mely során a szólóelőadás létrehozásának technikáit sajátíthatják el a résztvevők. A tréninget a világhírű bolgár koreográfus, előadóművész, Ivo Dimcsev vezeti majd augusztus 3. és 7. között, a workshopot munkabemutató zárja. Szintén várják idén is az érdeklődőket a blog jr. kritikusműhelybe. 2019. július 14-ig lehet jelentkezni mindkét, ingyenes lehetőségre.  


Huszonkilencedik alkalommal rendezi meg 2019. augusztus 2. és 10. között a THEALTER Fesztivált a MASZK Egyesület, mely több mint negyedszázada tölt be vezető szerepet Szeged kortárs színházi életében. A nyári programsorozat műsorán a hazai és nemzetközi kortárs, független színházi és táncszínházi szcéna kiemelkedő produkcióit nézheti meg a közönség. Hetedik éve egészíti ki a kínálatot a Tea for Two Workshop, melyre 18-28 év közötti, közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő fiatalok jelentkezhetnek Magyarországról és a határon túlról.

Különleges alkalom lesz az idei. A bolgár származású, jelenleg Londonban élő koreográfus, előadóművész Ivo Dimcsev tart mesterkurzust, melynek fókuszában a szólóelőadás fejlesztésének különböző lehetőségei, a saját fizikai és szöveges anyag, a dramaturgia, a térrel, a különböző tárgyakkal, kontextusokkal végzett munka, a választás lehetőségei állnak.

Ivo Dimcsev a performansz művésze, a tánc, a színház, a zene és multimédiás eszközök sajátos és színes keverékét alkalmazza előadásaiban. Neve mára fogalom a kortárs tánc és performansz világában. Előadásaival folyamatosan úton van, és számos díjat nyert külföldön, bejárta Európát, Észak- és Dél-Amerikát, több európai előadó-művészeti fesztiválon és intézményben mesterkurzusokat is tartott. Magyarországon elsőként Szegeden mutatkozott be 2005-ben: a fiatal koreográfusnak a Lili Handel – vér, költészet és zene a fehér kokott budoárjából című előadás hozta meg a világhírnevet, amit több mint ötszázszor adott elő különböző fesztiválokon. A THEALTER visszatérő vendége, szegedi bemutatkozása után számos felkérést kapott Magyarországon is. 

Dimcsev esetében nem általános értelemben vett koreográfiáról beszélhetünk: nem szimbólumokat komponál, hanem gátlástalanul ontja magából azt, ami foglalkoztatja, ez pedig nem más, mint az, ahogyan az érzékeny, nyughatatlan, ambivalens test magába szippantja, valamint szociális, politikai, gazdasági és művészi szempontból reagál arra a kulturális közegre, amelyben jelen van. 

A workshop 2019. augusztus 3-án indul, és 7-én zárul a munkabemutatóval. Azok jelentkezését várják, akik jelen tudnak lenni a tréning teljes időtartama alatt, illetve legalább középfokú, kommunikatív angolul nyelvtudással rendelkeznek. A részvétel ingyenes, a résztvevőknek szükség esetén szállást és az előadásokra szóló, kedvezményes szakmai belépőt biztosít a fesztivál.

Szintén hetedik alkalommal várják a jelentkezőket a blog jr. kritikusműhelybe. Az ideális jelöltek leendő dramaturgok, kritikusok, rendezők, akik szívesen vezetnének próbanaplót a workshopon zajló munkáról, emellett tudósítanának a fesztivál előadásairól. A blog jr. szerkesztője, a junior bloggerek koordinátora Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál szerkesztője. Az elkészült írások megjelennek a THEALTER honlapján és facebook oldalán. A kritikusműhely augusztus 2-től 10-ig tart, és szintén ingyenes, szakmai belépőkkel és szükség esetén szállással. 

A workshopra és Kritikusműhelyre szóló, részletes felhívást a THEALTER Fesztivál honlapján és facebook oldalán lehet elolvasni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése