SÚGÓ+ – „A gyilkosság története, amely megszülte a beat nemzedéket”

1944 nyara New Yorkban, a beat első napjai. Fókuszban az a megrázó bűntény, amely címlapsztorivá nőtte magát és ahol a gyanúsított Jack Kerouac és William S. Burroughs.

A két szerző több kiadónak beküldte a kéziratot, de évtizedekig elutasították azt és csak iratszekrényekben lapult. Végre valahára, 2008-ban megjelent a sokáig elveszettnek gondolt És megfőttek a vízilovak – akár 2007-ben Kerouac fő művének bővebb változata: az Úton – Az eredeti tekercs. Az írók egyike sem élte meg a megjelenést, magyar fordításban 2018-ban jelent meg. A fordítás jól tükrözi a szerzők stílusát és szóhasználatát, Burroughs tárgyilagos, ám erőteljesen kifejező, és Kerouac rögtönzött elbeszélésmódját.

A könyv Ramsay Allen, és az idealista fiatal Phillip Tourian történetét mondja el.
„Phillip Tourian tizenhét éves, félik török, félig amerikai. [...] Göndör fekete fürtjei a homlokába lógnak, a bőre nagyon sápadt, és zöld szeme van.” ,,Ramsey Allen impozáns külsejű, ősz hajú, kábé negyvenes férfi, magas és kicsit petyhüdt. Lezüllött színésznek néz ki...”

Phillip és barátai isznak és álmodoznak a West Village bárjaiban és apartmanjaiban, amíg barátjával, a félig francia Mike Rykoval azt tervezik, hogy egy kereskedelmi hajóra szállnak és Franciaországba mennek, hogy bejárják Párizst. A fiatal Phillip Al érzelmei elől menekülne.

A cím a könyv elején jelenik meg. A rádióban hallják, hogy egy cirkuszban megfőttek a vízilovak a medencéjükben. Nem tekinthető jelentős mozzanatnak a regény szempontjából, hiszen egy mellékesen elkapott információ, mégis olyan abszurd, de valós esemény, mint a könyvben foglalt sztorik.

A 150 oldalas könyv 18 rövid fejezetből épül fel, melyek között nincs időbeli ugrás a két külön elbeszélő ellenére sem. Naplószerűen, összefüggően számolnak be az eseményekről két nézőpontból. Burroughs ír egy fejezetet, Kerouac egy másikat. Ha a fejezeteknél nem volna feltüntetve, melyiküké, akkor is azonnal észrevennénk a stíluskülönbségek révén. A szövegek jellegzetes Burroughs- és jellegzetes Kerouac-hangok. Burroghs úgy ír a morfium hatásáról, hogy ezek az 1953-as A narkós című könyvébe is beleillenének. Kerouac az útra kelés és szabadság vágyával előidézi az Útont (1957), a „beat bibliáját”.

A beat hajnalának könyve William S. Burroughs és Jack Kerouac első közös könyve – de nem ez az egyetlen könyv, amit együtt írtak. Az 1945-ben írt történet alapja egy végzetes este, mikor az egyik barátjuk egy részeges verekedés során megölte egy másik barátjukat. A gyilkosság megragadta a beat nemzedéket, különösen Kerouacot és Burroughst, akik úgy döntöttek, hogy egy regény formájában beszámolnak az előző nyár eseményeiről.

Az akkor 23 éves Jack Kerouac narrálja Mike Rykot, a 30 éves William S. Burroughs Will Denisont. Szerves tagjai a New York-i underground művészeti életnek. Ekkor még a pályájuk kezdetén jártak, éjszakáztak, haveroknál aludtak, lassan kiforrt a személyiségük. Fejezeteikbe a II. világháború alatti bohém New York kemény történeteit gyűjtötték össze, tele drogokkal, művészettel, megszállottsággal és erőszakkal, a saját életükből származó jelenetekkel és karakterekkel. A könyv szereplői valóságos személyek, álnéven, Joe Gould író kivételével. 

A könyvben talán a legnagyszerűbb dolog az, hogy a világháború lecsengésének idején rögzíti a bohém manhattani életet. Az elbeszélés azontúl, hogy a beat egy kiemelkedő regénye, mindenesetre fontos kordokumentum is. 

Jack Kerouac, William S. Burroughs: És megfőttek a vízilovak
Helikon Kiadó, 2018, 180 oldal

Írta: Daám Sára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése