Bille August dán rendező a miskolci CineFest díszvendége


A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége lesz az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas Bille August. A dán rendező szeptember 13-án veszi át a CineFest életműdíját, majd az esemény nyitófilmjeként A nyomorultak című alkotását vetítik. August nevéhez olyan további filmek fűződnek, mint a Hódító Pelle (1987), az Ingmar Bergman forgatókönyve alapján készült Legjobb szándékok (1992), valamint a világsztárokat felvonultató Kísértetház (1993).

A CineFest nyitófilmjének különlegessége, hogy a Liam Neeson, Geoffrey Rush és Uma Thurman főszereplésével készült 1998-as Victor Hugo-feldolgozást hazánkban annak idején nem mutatták be a mozikban. A magyar közönség tehát először láthatja úgy, ahogy rendezője eredetileg megálmodta.

Bille August 1948. november 9-én született Bredében, Dániában. Operatőrként végzett Stockholmban, majd 1973-ban a Dán Filmművészeti Főiskolán is diplomát szerzett. A Mézeshetek című film hozta meg számára a rendezői és forgatókönyvírói ismertséget, az 1978-as alkotás a dán Dogma-mozgalom előszelének is tekinthető. A depresszió megrázó ábrázolása a húsz évvel későbbi, hasonló tematikájú alkotások humanizmusát vetíti előre. Ezt követte a Zappa és a Hit, remény és szerelem, amelyekben August a görög drámákat idézve kényszeríti szélsőséges helyzetekbe tinédzser főszereplőit. Elmebaj, bűntények, nem kívánt terhesség – meghatározó elemei e két filmnek.

A nemzetközi elismeréseket – az 1988-as cannes-i Arany Pálmát, az 1989-es Golden Globe-ot, és legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat  – a XIX. században játszódó, dániai svéd emigránsok történetét elbeszélő Hódító Pelle hozta meg a rendezőnek. Később ő vitte vászonra Ingmar Berman első regényét, a Legjobb szándékokat is,  amely 1992-ben, Cannes-ban ismét Arany Pálmát hozott  számára.

A dán művész tehetségére Amerikában is felfigyeltek. George Lucas meghívására több epizódot is rendezett Az ifjú Indiana Jones kalandjai sorozatban, majd 1993-ban hollywoodi sztárokkal – Meryl Streep, Winona Ryder, Glenn Close, Jeremy Irons, Antonio Banderas – forgatta  a Kísértetház című  Isabel Allende adaptációt.

Bille August a mai napig aktív. Nemrégiben mutatták be Csendes szív című családi drámáját, amely az utóbbi évek legérdekesebb dán filmje, három generáció viszonyrendszerét mutatja be. A közelmúltban fejezte be Szerencsés Péter című játékfilmjét, amely egy dán klasszikus regény feldolgozása.

16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál A nyomorultak mellett August további két világhírű rendezését is műsorra tűzi: a Hódító Pelle szeptember 14-én, szombaton, 17 órakor, az Urániában látható majd, a vetítést követő közönségtalálkozón maga a díszvendég is részt vesz.

A Legjobb szándékok című filmet szeptember 15-én, vasárnap, 17 órától az Uránia teremben játsszák, előtte szintén Bille August mondja el a rövid bevezetőt.

 August mindemellett mesterkurzust is tart majd a fesztiválon.

Bővebb információ: www.cinefest.hu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése