Tehetségkutatás a Madách Színházban

A Madách Színház az elmúlt másfél évtizedben Magyarország egyik vezető zenés színházává vált. A nagy sikerű musicalek színrevitele mellett fontosnak tartják, hogy a zenés színház minden elemében folyamatosan megújuljon.


2010-ben és 2012-ben pályázatot hirdettek új magyar musicalek létrehozására. Az ennek hatására létrejött darabok közül azóta is a Madách Színház műsorán van a Csoportterápia, Bolba Tamás, Galambos Attila és Szente Vajk musical comedyje, valamint az Én, József Attila, Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston műve.

A magyar zenés előadások létrehozását is fő feladatuknak tartjuk. Repertoárunkon olyan magyar musicalek szerepelnek, mint a Poligamy, a Tanulmány a nőkről, a Meseautó, vagy éppen a Liliomfi. 2020 januárjában mutatják be új ifjúsági zenés előadásukat, Szemenyei János Bolyongók című darabját.

2012-ben a Mary Poppins színrevitele során új kihívással találkoztak. Ebben az előadásban a gyermekszereplőknek is magas szintű ének- és tánctudással kell rendelkezniük a színjátszás mellett. Ekkor kezdtek tevékeny részt vállalni a gyerekszínész-képzésben. Ennek eredményeként a Banks család gyerekei a felnőtt színészekkel egyenrangú partnerként léptek színpadra.

2017-ben a Rocksuli című Andrew Lloyd Webber-musical előkészítése során érkeztek újabb mérföldkőhöz: ebben a darabban a gyermekszínészeknek az ének, tánc és színjátszás mellett komoly hangszeres tudással is rendelkezniük kell. A casting során több száz gyermeket hallgattak meg, a kiválasztottak pedig több mint egy éven át hangszeres és színészi képzésen vettek részt. Azóta a gyerekszereplők újabb és újabb generációit folyamatosan készítik fel arra, hogy a Rocksuli szereplőivé válhassanak.

2019-ben a hazai zenés színházi világban egyedülálló produkciót mutattak be: a Once/Egyszer… előadásukat olyan színészekkel vitték színre, akik az előadásban a zenekart is alkotják. Az ország minden részéből érkeztek a meghallgatásra hangszeren is játszó zenés színészek, akik a próbák során a zene közösségformáló ereje által lettek fantasztikus társulat az előadásban.

Az idei évadban a Madách Színház tehetségkutató- és gondozó törekvése új formát ölt: útjára indítják a Tiéd a pálya! Musical KiMitTud-ot.

Tiéd a pálya! Musical KiMitTud a Madách Színházban

A Madách Színház versenyt hirdet a 2019-20-as évadban 6 és 26 év közötti fiatalok számára. A verseny célja, hogy a musical műfaja számára olyan új tehetségeket fedezzen fel, akik a musical-játszás három alapkövetelményének birtokában vannak. Az énekelni, táncolni és játszani tudó fiatalok három korosztályban indulhatnak a versenyen: 6-12 évesek, 13-18 évesek és 19-26 évesek kategóriájában. A jelentkezők a három alapkészség mellett egyéb előadóművészi képességüket is megmutathatják, például hangszeres tudás, akrobatika, bűvészet...stb.

Minden jelentkezőnek rendelkeznie kell a három szakmai követelmény (ének, tánc, színjátszás) közül legalább kettővel. Tekintettel arra, hogy a verseny többfordulós, a versenyzőknek rendelkezniük kell 4-4 műsorszámból álló repertoárral, amelyek hossza egyenként maximum 3 perc lehet. A fordulók folyamán a jelentkezőnek gondoskodnia kell a zenei alapról.

A versenyzők a Madách Színház szakmai Zsűrije előtt mutatják meg tudásukat.

A Zsűri tagjai:
Bencze Ilona színművész, rendező
Gallusz Nikolett színművész
Kocsák Tibor zeneszerző, karmester, a Madách Színház zenei vezetője
Köteles Géza karmester
Molnár Ferenc koreográfus, a Madách Színház tánckarának vezetője
Nagy Sándor színművész
Oberfrank Péter karmester
Polyák Lilla színművész
Szemenyei János színművész, író, zeneszerző, rendező
Szente Vajk színművész, író, rendező
Szerednyey Béla színművész, rendező
Tihanyi Ákos koreográfus, a Madách Színház tánckarának művészeti vezetője
Vaszilenko Eugenia táncművész, koreográfus
és Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója.

A Döntőbe 15 produkciót a Zsűri juttat be, 1 produkcióra pedig a közönség szavazhat a Musical KiMitTud honlapján. Így a Madách Színház Nagyszínpadán 15+1 fő versenyezhet 2020. május 23-án a végső győzelemért. A Fődíj minden korcsoportban 1-1 millió forint, amelyet a nyertesek tanulmányaikra fordíthatnak.

A Döntőbe jutottak közül a közönség internetes szavazáson választja ki a Közönségdíjast, aki szintén 1 millió forintos jutalomban részesül, amelyet ő is a tanulmányaira fordíthat. A Közönségdíj a Ki mit tud? Gála-előadásán, 2020. június 26-án kerül átadásra.

Reményeink szerint a Madách Musical KiMitTud új generáció elindulását segíti. A Madách Színház a sikeres induláshoz azzal is hozzájárul, hogy amennyiben a tehetségkutató verseny beváltja a hozzáfűzött reményeinket, a következő évadban új produkciót hoz létre a Musical KiMitTud legtehetségesebb résztvevőivel.

A verseny folyamán videóösszefoglalókkal, a Facebook-on élő közvetítésekkel folyamatosan tájékoztatjuk a Madách Színház közönségét, hiszen a célunk az, hogy olyan új musical-színészeket találjunk, akik a nézők körében is népszerűek. A középdöntők és az elődöntők a Madách Stúdión közönség előtt kerülnek megrendezésre. A Döntőre és a Gálaestre a Madách Színház Nagyszínpadán kerül sor, természetesen közönség jelenlétében.

Jelentkezni 2019. december 6-ig lehet a Madách Színház weboldalán található űrlap kitöltésével és a jelentkező produkcióját bemutató maximum 2 db, egyenként maximum 3 perces videó feltöltésével. Kérdéseket a musical_kimittud@madachszinhaz.hu  e-mail címen várunk.
A selejtező előtt a beküldött videók alapján a szakmai zsűri előválogatást tart.

A MUSICAL KiMitTud LEBONYOLÍTÁSA:

Jelentkezési határidő: 2019. december 6.

Selejtezők: január 6-24-ig
Helyszín: Tolnay Szalon
Minden jelentkező 2 db maximum 3 perces produkciót adhat elő.

Középdöntők: március 5-14-ig
Helyszín: Madách Stúdió
Minden jelentkező 2 db maximum 3 perces produkciót adhat elő.

Elődöntő: április 24-25-26-án
Helyszín: Madách Stúdió
Minden produkcióról felvétel készül, és a kiesettek közül a videójuk alapján a honlapon a közönség plusz egy döntőst választhat ki. Minden jelentkező 2 db maximum 3 perces produkciót adhat elő. A szavazáshoz a honlapra minden kiesett versenyző mindkét produkcióját feltöltjük, egy videóként szavazhatnak rá. A szavazás április 29-május 5-ig tart, május 6-án kihirdetjük a továbbjutó versenyzőt.

Döntő: május 23. szombat
Helyszín: Nagyszínpad
Korosztályonként egy nyertest választ a Zsűri. Minden jelentkező 2 db maximum 3 perces produkciót adhat elő. Minden produkció felvételét feltöltjük a honlapra, ahol május 26-június 3-ig lehet szavazni a közönségdíjasra. A közönségdíjat a Gálaesten adjuk át.

Gálaest: június 26. péntek
Helyszín: Nagyszínpad
A gálaesten valamennyi döntőbe jutott versenyző fellép új produkcióval. A Gálaesten kerül átadásra a Közönségdíj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése