THEALTER 2020: fókuszban a fiatal alkotók és a színházi sokszínűség

Somló Dávid Drift című hipnotikus szabadtéri mozgás- és hangkoreográfiájával kezdődik és augusztus 22-ig tart a 30. THEALTER fesztivál Szegeden. 9 nap alatt, 9 helyszínen 35 csapat, illetve alkotó 29 produkciójával várja a jubileumi programsorozat a kortárs színházi szcéna rajongóit. Sokáig kérdéses volt, megrendezhetik-e a fesztivált idén, és számos ünnepi kísérőprogramról, valamint a tervezett külföldi produkciókról le kellett mondania a szervezőknek, de ezúttal is színházi pezsgéssel telik meg a város.

30. alkalommal rendezi meg a szegedi MASZK Egyesület a THEALTER nemzetközi színházi fesztivált. 2020. augusztus 14. és 22. között várják az érdeklődőket a hazai független szcéna legizgalmasabb színházainak előadásait bemutató programsorozatra, melynek fő helyszíne ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete és kertje, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházában, a REÖK-ben, a Belvárosi Moziban is. 

Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált: prózai előadást, táncprodukciót, bábszínházi darabot, mesejátékot, monodrámát, filmet, performanszt és koncertet, több előadás után pedig beszélgetést is kínálnak a programban a Szegedre látogató nézőknek. 

FÓKUSZBAN A FIATAL ALKOTÓK és az irodalmi adaptációk 

A fesztivál nyitóelőadása a Régi Zsinagógában O. Horváth Sári díjnyertes, a gyermekvállalással kapcsolatban felmerülő problémák sokféleségével foglalkozó Lenni vagy nem című drámájának színpadi adaptációja, melyet Widder Kristóf állított színpadra. Az előadás a KV Társulat, az E-Mancik Színházi Manufaktúra és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában készült. 

Ugyancsak a nyitónapon kerül sor egy ősbemutatóra: Kemény Zsófi kortárs költő és slammer Robert Musil regénye alapján készült színpadi művét, a Törless iskolaéveit Tárnoki Márk állította színpadra, Az FAQ Színház, a Manna Produkció és a Kerekasztal Színház koprodukciós előadásának fókuszában az identitáskeresés, a kíváncsiság, a kegyetlenség, és az emberi természet megértésének vágya áll. 

Ugyancsak Tárnoki Márk állította színpadra a Láthatáron Csoport Hagyaték című felkavaró előadását, amely a világhírű gyermekkorkutató, Alice Miller és fia kapcsolatát bemutatva az egyéni, családi és társadalmi traumák, valamint feldolgozásuk módját kutatja, Feuer Ivett és Rába Roland megrendítő játékával. 

Látható lesz a fesztiválon Balla Richie előadásában a Henri Charriére bestsellerré vált regényéből készült, többszörös díjnyertes Pillangó című monodráma is, amely a győri RÉV Színház, az FAQ Színház és a KB35 Inárcs Társulat koprodukciója, rendezője szintén Tárnoki Márk. 

Euripidész Alkésztisz című drámáját, amely „éberségre tanít egy félálomban lévő világban”, Fekete Ádám állította színpadra. A tragikomédiában „az értékek kioltják, az ellentétek bekebelezik egymást. A hála egyúttal büntetés is. A halandók roskadoznak az istenek jóindulata alatt, a magasztos eszmék mögött minden zavaros és nevetséges, a társas élet börleszkje feloldhatatlan jellemhibáinkra világít rá, amik végül mégis elnyerik sosem-várt jutalmukat.” Az FAQ Színház előadása „kellemes szórakozást ígér tehetséges fiatal színészekkel, és aki nem ismeri az Alkésztiszt, az még lehet, hogy további görög drámákhoz is kedvet fog kapni”. 

Fodor Orsolyának, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója vizsgarendezésénk előbemutatója is helyet kapott a programban: A kaukázusi krétakör című Bertolt Brecht-dráma alapján készülő tantermi előadás a segítségnyújtás identitásformáló erejének, a döntés felelősségének kérdését járja körbe. 

Klasszikus irodalmi művek inspirációi alapján született Csernovszky Márk Hypersomnia – zenekari szvit bábokkal című különleges látványvilágú összművészeti darabja, amelyet ugyancsak Fodor Orsolya rendezőhallgató állított színpadra 30 fiatal zenész közreműködésével, és amely „egyszerűen, természetesen, szájbarágás nélkül szeretteti meg tulajdonképpen bárkivel a komolyzene világát“. 

Két fiatal táncos, Kelemen Patrik és Raubinek Lili Szabó R. János fotóssal kiegészülve a Rambó című performanszban a közönség bevonásával ad lehetőséget a néző kulturális referenciáinak újraértékelésére. 

Kosztolányi Dezső Néró, a véres költő című regénye alapján készítette el a k2 Színház a Ki vele, Néró! című darabját, Fábián Péter rendezésében, Domokos Zsolt, Formán Bálint és Gyöngy Zsuzsa közreműködésével. Petőfi Sándor klasszikusának erőteljes színpadi adaptációja is látható lesz a k2 Színház repertoárjából a fesztiválon, Király Dániel, Piti Emőke és Pálóczi Bence e.h, közreműködésével. Az apostolt Benkó Bence állította színpadra, az előadás eljátszik a gondolattal: mi lenne, ha Petőfi Sándor ma feltámadna, és elkezdené megjobbítani a világot a maga 19. századi eszméivel. 


Visszatérő vendégek és SZEGEDi alkotók 

A Belvárosi moziban mutatják be a szegedi Homo Ludens Projectnek a koronavírus-járvány és a karantén alatt készült Egy nő című közösségi filmjét, amelyet Benkő Imola Orsolya írt Esterházy Péter regényének részleteit felhasználva. A vetítést megelőzően Góbi Rita társulata adja elő Perdül című kortárs táncelőadását a mozi előtt, a Vaszy Viktor téren. 

A REÖK-ben lesz látható Alfred Jarry: Übü, a király című darabja, a Szegedi Szabadtéri Játékok-REÖK Stúdiószínpad produkcióját Herczeg T. Tamás rendezte. 

A szegedi Metanoia Artopédia azzal a szándékkal hozta létre Jég-doktrínák című előadását, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben. Az előadást első alkalommal láthatják a nézők a Régi Zsinagógában, rendezője Perovics Zoltán. 

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a THEALTER visszajáró vendége ezúttal a társulat két darabját hozza el a fesztiválra: Tasnádi István Nézőművészeti főiskola című bohózatát Urbán András, a Jankovics Marcell rajzfilmsorozatának emblematikus figuráját a középpontba állító, Gusztáv a hibás mindenért című előadást Kokan Mladenović rendezésében láthatják a nézők a Kisszínházban. 

Ugyancsak a Kisszínház ad otthont a Frenák Pál Társulat és Radikal Dance Cage című különleges táncszínházi produkciójának. 

Visszatér a fesztiválra a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében a Dollár Papa Gyermekei és a Trafó közös produkciója, a Tágra zárt szemek próbája, Ördög Tamás rendezése. Szintén a színész, rendező állította színpadra a D. H. Lawrence regényéből készült Lady Chatterley szeretőjét, melyet ugyancsak műsorra tűznek, mindkét előadás a Nagyszínház balett-termében lesz látható. 

Filmek, dokumentumfilmek és könyvek alapján, neurológus szakértők segítségével készült el a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral kezelt Eric és édesanyja kapcsolatát feldolgozó, Mit tennél, ha ma meghalnék? című előadás, Gergye Krisztián rendezése, a Másik Oldal, a Nézőművészeti Kft. és a Manna Produkció előadása. 

Pál András és Rozs Tamás Kezdhetek folytatódni című Petri György-estje mellett az idén harmincéves Andaxínház Petri-versekből készült Arcból arcba című előadása is helyet kapott a programban. 

A pécsi Tandem Színház a Fedél Nélkül hajléktalan szerzőinek műveiből szerkesztett Fapados revüje, a Tünet Együttes Trolletetés című offline tragikomikus szidalomjátéka, és a házigazda MASZK Egyesület koprodukciós előadása, a Grecsó Krisztián nagy sikerű regényéből, a Megyek utánadból készült előadás is látható lesz a szegedi fesztiválon. 

GYEREKPROGRAMOK

A Simorág TánCirkusz Ördögmese című előadására a Vasvári Pál Technikum udvarára várják a családokat: a történet hősei kisördög-testvérek, akik a maguk kíváncsiskodásával váratlan helyzetekbe kerülnek, és egyre inkább saját maguk akarják eldönteni, miben és hogyan is vesznek részt. Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” program jóvoltából ingyenesen látogatható. 

Molnár T. Eszter A Kóbor Szálló című regényét Papp Melinda igazította színészekre és bábokra, a 7 éven felülieknek szóló előadást a pécsi Tandem Színház színészei, Fábián Gábor és Bacskó Tünde játsszák el Szegeden. 

A zárónapon a Régi Zsinagóga kertjében Barna Zsombor a Vitéz László Ángliában című vásári bábjátékát mutatja be a 3-99 éves nézőknek. 

Kritikusműhely 

Idén is lesz blog jr., a THEALTER kritikusműhelye. A fiatal résztvevők fesztiváltudósításokat írnak Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál kritikusa, szerkesztője, egyetemi oktató mentorálásával, a Kritikus Szekció pedig ezúttal délutánonként, a Zoomon jelentkezik. 

A 2020-as THEALTER teljes programja a http://www.thealter.hu/ elérhető, a jegyértékesítés az előadásokra megkezdődött. A tavalyi évhez hasonlóan online is lehet belépőt vásárolni a produkciókra, szintén a honlapon keresztül. A szervezők a vírushelyzetre való tekintettel korlátozták a nézőterek befogadóképességét, illetve biztonsági intézkedéseket vezettek be – erről ugyancsak a fesztivál honlapján és közösségi oldalán tájékozódhatnak a nézők. 

A THEALTER Fesztivál fő támogatói Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 

Fotó: Balogh Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése