Margó 2020 – „A tisztességes emberek a börtönben ülnek, míg a tisztességtelenek a parlamentben.”

Az idei évben másodjára rendezték meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt. Két helyszínen fogadták az érdeklődőket; a hazai szerzőkkel készült interjúknak a Várkert Bazár adott otthont, míg a külföldi írókkal online térben beszélgettek. Így történt ez az észt származású, finn írónővel, Sofi Oksanennel is. Oksanent a nemrég magyar nyelven is megjelent A kutyafuttató (Koirapuisto) című regényéről kérdezték. 


Az írónő legújabb regényében megrendítő képet mutat a kétezres években Ukrajnában élő nők helyzetéről. A kutyafuttató története a gyermekkereskedelem, valamint a donorvásárlás burjánzását morális és etikai kérdéseket körbejárva reprezentálja. Egy olyan világban, ahol a megélhetésért emberi életet adsz cserébe, mégis megfosztanak mindenedtől. A könyv egy korrupció ellen folytatott küzdelem csatamezőjére kalauzolja el az olvasókat, középpontban a meddőségi ipar kizsákmányolásával. 

Oksanenben évekkel ezelőtt, 2016-ban fogalmazódott meg ez az ötlet, mint regénytéma. Kutatásokat végezve, dokumentációkat olvasva ásta bele magát ebbe a világba, hogy minél pontosabb képet tudjon adni róla. Regényének alapjait azokra a kérdőívekre helyezte, amelyeket az ügyfelek kötelesek kitölteni „gyermekvásárlás” , valamint béranyának való jelentkezés előtt. Az alkotó saját bevallása szerint a múltban gyökeredző téma aktualitása abban az etikai alapvetésben rejlik, miszerint a tisztességes megélhetésnek nem kellene ilyen áldozatokkal járnia. A gyermekkereskedelem révén a szegényebb sorsú nők sok pénzhez juthatnak, és gyermekhez olyanok, akiknek erre nincs más lehetőségük. A szerző azonban feltette azt a kérdést is, hogy kit terhel a felelősség, ha esetleg a gyermek valamilyen betegséget örököl. 


A regényben megjelenik egy rövid történet a sertésinfluenza elleni vakcináról. Oksanen az interjú során elmondta, hogy a mai helyzetre tekintettel kimondottan fontosnak tartja ezt a valós eseményeket bemutató részletet. Kiemelte, hogy az orvostudomány folyamatos fejlődése egyre több megbetegedés megelőzését, vagy orvoslását teszi lehetővé, és szeretné felhívni a vakcinaellenes emberek figyelmét az effajta védőoltások fontosságára. 

A polgárpukkasztó regény egyik legfontosabb kérdésköre a politika és korrupció. A finn írónő szerint fontos az embereknek bemutatni, hogy egy bürokratikus ország miket tesz a népével a korrupción keresztül. Oksanen egyik célja az volt, hogy feltárja egy lehetőségekkel teli Ukrajna belső elnyomással telített atmoszférájának hétköznapokra gyakorolt hatását, amivel az emberek nem merik önmagukat szembesíteni. Úgy véli, politikáról írni nem kockázat, sőt, időnként szükséges, és feltétel nélkül hisz a szólásszabadság teljességében. 

A beszélgetés során kitértek Sofi Oksanen műveinek céljaira: fontos számára, hogy a belőle mély érzéseket kiváltó témakör kapcsolódjon, és valamilyen formában reflektáljon a mai világra. Emellett személyes utazásairól, egy adott regény megírásának kezdeteiről, valamint származása miatti kívülállóság érzéséről mesélt a közönségnek. Kifejtette, milyen számára észt származásúként Finnországban élni, két világot belülről látni, mégse tartozni igazán sehova. Az izgalmas beszélgetés során A kutyafuttató mellett magából is adott egy darabot a magyar olvasóközönségnek. 

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza:


Írta: Bánhidi Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése