SÚGÓ+ – Háromezer levél megíratlan regénye

Az októberben megjelent, Jane Austen levelei című könyv egyben személyes napló, amely, ahogy a Líra online bemutatóján is kiderült, minden szempontból közelebb visz minket a híres írónőhöz. Az Facebookon közvetített eseményen Balázsy Panna és Szabó T. Anna a fordítóval, Vallasek Júliával beszélgetett a csipkekesztyűs Benett kisasszonyok csipkelődő írónőjéről.


A válogatáskötet lefordítása és kiadása Vallasek Júlia régi vágya volt. Elárulta, hogy ugyan a szerző Cassandra nevű nővére a levelek egy részét diszkrécióból megsemmisítette, az épségben fennmaradt példányok híven tanúskodnak arról, hogy a Büszkeség és balítélet írója igazán egyedülálló személyiséggel rendelkezhetett. 

A bemutatón szóba kerültek a hasonlóságok Austen és főhősnői között, a könyvei alapmotívumait képező boldog vagy éppen boldogtalan házasságok és a karaktereivel együtt csiszolódó írói stílus is. Érdekfeszítő megvilágításba helyezték a nők és az írás közötti – a levelekben is feszegetett – viszony témáját, akárcsak a korabeli magyar és angol irodalom hasonlóságait. Valamint megtudhattuk azt is, hogy mi köze a Psychének és Kazinczynak az austeni stílushoz. 

Austen könyvei széles körben ismertté váltak, beszéljünk akár a világháborúban harcoló katonáknak gyógyszerként felírt Büszkeség és balítéletről, akár a modern emberekről, akik nemcsak, hogy olvassák a regényeit, de a létező összes adaptációt és spinoffot leforgatták és megírták már. Ennek a rajongásnak a kulcsa az írónő derűs hozzáállása a problémákhoz és szellemessége, amellyel mintha természetes szándéka volna az olvasó mulattatása és elgondolkodtatása, egyúttal a vigasztalása is. 

Ha eddig még nem tettük, most garantáltan a szívünkbe zárjuk az írónőt, aki a legapróbb részletekre kiterjedő figyelemmel leste a táncoló kavalkád elkapott mozdulatait és szavait (amikor ő maga nem táncolt) és iróniával palástolt őszinteséggel védte szabadságát, amely – szenvedélyességével együtt – regényoldalain elevenedett meg újra. 

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza:


Írta: Szabó Iringó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése