Enyedi Ildikó új filmjének díszbemutatója zárja a 17. CineFestet

Hazánkban szeptember 18-án, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Kitekintő szekciójában debütál A feleségem története, Füst Milán azonos című regényének adaptációja. Enyedi Ildikó, az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője négy ország részvételével, angol nyelven forgatta le legújabb filmjét, amelyet a CineFesten mutatnak be először magyar szinkronnal.

A feleségem történetében Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel (Álmodozók), Josef Hader (Búcsú Európától),  Ulrich Matthes (A bukás – Hitler utolsó napjai), Udo Samel (Babilon Berlin), Jasmina Trinca (Fortunata), Sergio Rubini olasz színész, valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.

Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

Fotó: Variety

„Azt hiszem, nagyon sokan félreértik a regényt, mert csak egy féltékenységi sztorit látnak benne. A kortárs laudációk pedig főként a nyelvi leleményre tették a hangsúlyt és nem a mögötte lévő filozófiai mélységekre, amit humorral, könnyedséggel és ennek a házassági történetnek a kanyarjaival leplez tulajdonképpen Füst Milán. Azt gondoltam, érdemes egy kicsit megnyitni ezt az oldalát a regénynek, hátha azok, akik a film után elolvassák, érzékenyebbek lesznek erre az aspektusra.” – nyilatkozta Enyedi Ildikó, aki a film forgatókönyvét is jegyzi.

A feleségem története magyar, német, olasz koprodukcióban, francia részvétellel, a Nemzeti Filmintézet 1,15 milliárd forintos támogatásával, a német-francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült, a magyar mozikban a CineFest-premier után néhány nappal, szeptember 23-án mutatják be, a Mozinet forgalmazásában.

A film trailere megtekinthető itt:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése