Pénteken indul az eSzínház Fesztivál, az ország első online színházi szemléje

Szeptember 17. és 26. között először rendezik meg az eSzínház Fesztivált, amelynek idején a nézők huszonöt prózai, valamint gyermek-és ifjúsági előadást tekinthetnek meg online. A műsoron többek között olyan teátrumok és társulatok előadásai szerepelnek, mint a Vígszínház, a KV Társulat, a Madách Színház, a Jászai Mari Színház, a Gólem Színház, az Örkény Színház, a Vörösmarty Színház vagy éppen a Trafó-Kortárs Művészetek Háza. 

Az eSzínház Fesztivál egyik jelentős pozitívuma, hogy a színdarabok geográfiai korlátozások nélkül, bármely országból követhetőek és élvezhetőek. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, a kilencnapos fesztivál utolsó napján, élő eredményhirdetés keretében. A zsűri tagjai: Ráckevei Anna színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Ujj Mészáros Károly filmrendező és Légrádi Gergely az eSzínház vezetője. A bemutatott darabokat a legjobb digitális adaptáció (azaz a legjobb online vetítésre adaptált előadás), a legjobb női főszereplő, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb látványtervezés kategóriájában díjazzák. Emellett a nézők is döntenek: az ő voksaik alapján osztják ki az eSzínház Fesztivál Közönségdíját.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért, mint az eSzínház működtetője a nyár folyamán felhívást tett közzé magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára, amelyek három különböző kategóriában nevezhettek 2019 szeptembere óta bemutatott, jogtiszta előadásaikkal. 

Madách Színház: Örökké fogd a kezem!
Fotó: Jardek Szabina

A fesztivál célja kettős: egyrészről bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára, esetenként a színház és a film határán, másrészről megmutatni a pandémia által sújtott évadok ellenére a színházak értékes alkotásait. Az Alapítvány és az eSzínház azzal támogatja a színházakat, társulatokat és alkotókat, hogy megosztják velük a befolyó jegybevételt. Az eSzínház Fesztivál egy gombnyomással elérhetővé teszi műsorát a külhoni magyarok számára, illetve mindenki másnak, akik számára a személyes színházlátogatás nehézségbe ütközne.  

A nevezési időszak alatt husonegy intézmény és társulat huszonöt alkotással jelentkezett. Ezen darabokat a fesztivál ideje alatt láthatja a közönség. Nevezett a Baltazár Színház, Békéscsabai Jókai Színház, Bóbita Bábszínház Nonprofit Kft., Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet, ESZME és FREESZFE Egyesület, Gólem Színház, Jászai Mari Színház, Katona József Színház, Kolibri Színház, Kőszegi Várszínház, Kövér Béla Bábszínház, KVTársulat, Madách Színház, Móricz Zsigmond Színház, Örkény István Színház, Radnóti Színház, Soltis Lajos Színház, Trafó - Kortárs Művészetek Háza, Vígszínház, Vörösmarty Színház, Weöres Sándor Színház és a Zichy Szín-Műhely.

A fesztivál időtartama alatt összesen öt alkalommal élő, ingyenes szakmai beszélgetéseket is közvetítenek neves színházigazgatók, vezető színészek, rendezők, dramaturgok és színházi szakemberek részvételével. Az élő „kerekasztal” beszélgetések során a nézők is kérdezhetnek.

A fesztivál az eSzínház platformján, az internet virtuális térében zajlik majd, jegy- vagy bérletvásárlás mellett korlátlanul elérhetők lesznek az előadások. További információk az eseményről és a jegyértékesítésről a fesztivál honlapján érhetőek el.

A fesztivál kisfilmje itt tekinthető meg:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése