Adventi kalendárium – Egy éjjel a kárpitos szobában

A karácsonyi hiedelmekben rendre megjelenik a félelem a szellemektől és a gonosz lelkektől. Sir Walter Scott viktoriánus hagyományoknak megfelelő A kárpitos szoba című novellájában azonban a szereplők szemtől szembe találják magukat régi korok egy rémével, akit még a babonák sem tartanának távol hajdani szobájától.

John Watson Gordon: Sir Walter Scott és kutyája, Bran

Brown generális az amerikai függetlenségi háború után megpróbál visszatérni régi életéhez és utazgatással tölti az idejét, amikor találkozik régi ismerősével, Woodvillel. Barátja hívására ő is csatlakozik a kastélyban gyülekező vendégsereghez, akik mind Woodville új birtokát ünneplik. Azonban a meghívás elfogadásakor Brown nem is sejti, hogy élete talán leggyötrelmesebb éjszakáját tölti majd el a kastély ódon, kárpitos szobájában. 

Brown egy háborúviselt, kitüntetett tiszt, akit élő ember nem tudna elrettenteni, viszont ugyanez nem vonatkozik a halottakra. Woodville-nak pedig rá kell jönnie, hogy akármennyire is próbálná elűzni az ódon szoba visszajáró lakóit, velük szemben nincs az a hatalom, melynek segítségével győzedelmeskedhetne. 

Sir Walter Scott A kárpitos szoba, avagy a köpenyes dáma című novellája egy letűnt század modorosságával, fokozatosan bontakoztatja ki előttünk a történetet és visz el a döbbent felismerés pillanatáig. A mű stílusa olyan, mintha egy XIX. századi beszélgetésbe csöppennénk, kifogástalan és szalonképes nyelvezettel éri el, hogy az olvasó megborzongjon, mintha ő élte volna át a kárpitos szoba lidércnyomását.

Írta: Szabó Iringó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése