Dés László, Udvaros Dorottya és Závada Pál is Budapest díszpolgára lett

A főváros napja alkalmából átadták a Budapest díszpolgári címeket, melyeket idén Dés László zeneszerző, előadóművész, Gyurgyák János történész, az Osiris Kiadó főszerkesztője, Hajdu László nyugalmazott XV. kerületi polgármester, volt országgyűlési képviselő, Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Ürge-Vorsatz Diana, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett fizikus, a környezeti- és környezetmérnöki tudományok doktora, valamint Závada Pál író vehetett át.


Ezen felül posztumusz díjazták Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagját, valamint Setét Jenő Raoul Wallenberg-díjas emberjogi aktivistát, civil jogvédőt.

Karácsony Gergely főpolgármester beszédében méltatta a díjazottakat és felhívta a figyelmet a polgári ethosz fontosságára, amely jelen esetben azt jelenti, hogy minden körülmények között az igazság és a megoldások keresését kell szem előtt tartani a hazugsággal és a bűnbakkeresésel szemben.

A díjazottak nevében Závada Pál mondott köszöntőt, aki hangsúlyozta, amellett, hogy büszkének kell lenniük arra, amit budapestiként tettek, mégsem viselkedhetnek úgy, mintha korszakról korszakra valamiféle kiegyensúlyozott harmóniában élnének.

„Nem hihetjük ezt, hiszen ismerjük történelmünket. Nemhogy a nagy kataklizmák idején nem így volt, ma is messze vagyunk ettől” – folytatta gondolatmenetét, hozzátéve, hogy a Budapest-történet sem beszélhető el értékválasztás nélkül, ha igazi európai fővárosban akarunk élni.

Az ünnepségen átadták a Pro Urbe Budapest díjat is. Elismerést kapott Adamkó Péter, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett barlangkutató, barlangi mentő, Csabai Gábor Papó, a Tilos Rádió volt ügyvezetője, jelenlegi műsorkészítője, Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, Fodor Tamás, Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Stúdió K Színház alapítója, Grünberger Tamás művészicsillár-készítő, a Járókelő.hu közössége, Szkárosi Endre (posztumusz), József Attila-díjas költő, műfordító, egyetemi tanár, valamint Zsigó Jenő szociológus.

Budapestért díjban huszonhatan részesültek, köztük a Budapest Bike Maffia, Ferdinandy György, József Attila- és Márai Sándor-díjas író, kritikus, irodalomtörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Horváth László, a Fonó Budai Zeneház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, Másik János zeneszerző, énekes, előadóművész, Molnár Ferenc táncos, koreográfus, a Red Bull Pilvaker közössége, valamint Szabó Simon színész, rendező.

Fotó forrása: Karácsony Gergely / Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése