Rangos európai fesztiválon mutatkozik be a Recirquel

November 11-én az euro-scene Lipcse fesztiválon mutatja be nagy sikerű My Land című produkcióját a Recirquel. A kortárs színházi és táncelőadások európai seregszemléjén a kontinens társadalmi szempontból leginkább aktuális, a műfaji határokat feszegető, innovatív produkcióit állítják színre évről évre. A Vági Bence rendezte My Landnek különleges aktualitást ad az Ukrajnában zajló háború. A társulat ukrán artistaművészei a szülőföldjükhöz, otthonukhoz fűződő kapcsolatukról mesélő darabbal szólnak a közönséghez.

Jelenet a My Landből (fotó: Pályi Zsófia / CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál)

Csak az idei évben több mint 60 alkalommal mutatták be külföldön a Recirquel My Land című előadását, amely az egyik legkeresettebb magyar kulturális produkcióvá vált a nemzetközi színtéren. A 2018-ban debütált, Vági Bence rendezte My Landet eddig tizenkét országban játszották a kontinensen, a társulat a darabbal Európa legnevesebb fesztiváljain lépett fel és aratott komoly szakmai és közönségsikert. Nemrégiben a világ vezető művészeti TV csatornája, az ARTE forgatott egész estés dokumentumfilmet a produkcióról és a társulat ukrán művészeiről.

A My Land most a kortárs tánc és színházi produkciók egyik legjelentősebb európai seregszemléjére kapott meghívást. Az idén 32. alkalommal megrendezett euro-scene Lipcse fesztiválon mindig az adott év legaktuálisabb előadásait mutatják be a nemzetközi közönségnek. A hatnapos program középpontjában az innovatív színházi és táncprodukciók legújabb formái állnak: olyan bátor, kísérletező, társadalmilag elkötelezett és releváns műveket mutatnak be, amelyek nemcsak esztétikai szempontból lenyűgözőek, hanem erősen hatnak az érzelmekre, elgondolkodtatnak, és lehetőséget adnak a további diskurzusra.

„Nagyon izgalmas, hogy egy olyan rangos nemzetközi fesztiválon léphetünk fel, amit mintha a My Landre szabtak volna. A cirque danse műfaj ezzel a produkcióval vált érett zsánerré, a háború miatt pedig egyik pillanatról a másikra vált hátborzongatóan aktuálissá az előadás” – mondta Vági Bence. A Recirquel művészeti vezetője hozzátette, ennek is köszönhető, hogy noha egy négy éve debütált darabról van szó, folyamatosan kapják a meghívásokat a világ minden tájáról.

Jelenet a My Landből (fotó: Réthey-Prikkel Tamás / Recirquel)

A My Land a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvözi. Az alkotás az emberiség gyökereit kutatva, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba. A My Land különlegessége, hogy a produkcióban kizárólag külföldi művészek szerepelnek: Vági Bence hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket kutatva hozták létre a produkciót. Az alkotás kiindulópontja kifejezetten az artisták származása, hovatartozása volt, az ő gyökereik rajzolták ki a produkció vázát. Az előadás során a művészek földdel borított színpadról emelkednek fel, középpontba állítva kapcsolatukat saját szülőföldjükkel. A produkció zenei világa is a résztvevő artisták gyökereit, a szülőföldjüket idézi: a felhangzó ukrán népzenei motívumokat Both Miklós Fonogram-díjas zeneszerző, népzenegyűjtő kutatta fel.

A My Landet az euro-scene Lipcse keretében november 11-én és 12-én mutatják be színház Schauspiel Leipzig (városi színház) nagyszínpadán. A fesztivált követően a My Land novemberben és decemberben Franciaországban turnézik, Magyarországon legközelebb december 27-én lesz látható a produkció a Müpa Fesztivál Színházban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése