Shakespeare-portrét kínálnak eladásra több mint tízmillió fontért

Állítólag az egyetlen, még életében Shakespeare-ről készült, aláírt és dátumozott portrét kínálják eladásra több mint tízmillió fontért (4,7 milliárd forintért). Robert Peake alkotását, amelyet Londonban kiállítottak, a tulajdonostól lehet megvásárolni.

Fotó: Martin Droeshout / Wikipédia
A The Guardian cikke szerint a képet a londoni Grosvenor Hotelben lehet megtekinteni. A tulajdonos, aki nem kívánja magát felfedni, nem árverésen akarja értékesíteni, hanem a vásárlók ajánlatait várja.

Robert Peake, aki I. Jakab angol király udvari festője volt, 1608-ban festette a portrét. A kép 1975 előtt egy észak-angliai kastély könyvtárában lógott, a Danby család egykori otthonában. Az utóbbi csaknem 50 évben pedig magántulajdonban volt.

Az 52 éves korában, 1616-ban elhunyt Shakespeare-ről két posztumusz portrét tekintenek hitelesnek: az egyik a drámáit összegyűjtő úgynevezett First Folióban jelent meg, a másik pedig a szobor, amely Stratford-upon-Avonban a síremlékét díszíti.

Duncan Phillips, a festményt az eladás előtt megvizsgáló szakértő elmondta, számos bizonyíték igazolja, hogy a kép valóban Shakespeare-t ábrázolja. Egyebek mellett hitelesíti a dátum, a művész aláírása, valamint az is, hogy Peake közeli kapcsolatban volt a drámaíróval.

Michael Dobson Shakespeare-szakértő azonban kételkedésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy valóban a bárdról készült a portré.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése