MITEM: Angyalok a város fölött

Angyalok a város fölött címmel indították útjára a III. MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) programsorozatát. A rendezvényt Vidnyánszky Attila nyitóbeszéde – melyet olasz nyelvre is lefordítottak – és a MITEM hivatalos zászlajának felvonása nyitotta meg. Az április 24-ig tartó programsorozat első fellépői egyenesen Olaszországból érkeztek hozzánk. A Teatro Potlach Társulat, a hazai Kaposvári Egyetem növendékeivel karöltve egy különleges színházértelmezést tártak a szemünk elé. 

Az „előadás” eltért a megszokott passzív néző gondolatától és egy sokkal mozgékonyabb, aktívabb magatartást követelt meg, mivel nem egy lineáris történetvezetéssel rendelkező produkciót láthattunk, hanem különböző jelenetrészleteket. A nézők egy kijelölt útvonalon haladtak végig a Nemzeti Színház folyosóin és termein, illetve a színház körüli téren. A különböző jelenetek a színházi világ sokféle, színes előadási technikáit sorakoztatták fel. Az ének és a tánc is különböző módon jelentek meg, más-más történetet meséltek el. Találkozhattunk igéző hastáncos nővel, meg nem értett színésznővel, érzékien táncoló évődő szerelmespárral, éneklő dívával, falakon táncoló angyalokkal és hallhattuk Rómeót és Júliát szerelembe esni. 


Az Angyalok a város fölött cím csak a helyszíneket végig járva kap igazán értelmet. Ahogy a szinopszisban is írták: „különböző művészeti ágakat képviselő művész-angyalokkal találkozzon, akik segítenek az embereknek újra felfedezni már-már feledésbe merült hangulatokat, szavakat és érzelmeket…”. A színészeknek sikerült ezeket az emocionális érzelmeket, mint szerelem, harag, bánat, gyász, féltékenység, öröm átadniuk. 

A számtalan kisebb jelenet megértésében nem csak a jelmezek segítettek, hanem a Tetro Potlach tagjainak és a Kaposvári Egyetem diákjainak érett, nagyszerű játéka is, felkészülten, szakértően és mérhetetlen alázattal álltak a szerepük elé. A cudar idő ellenére is nagyszerű élményt adtak a magyar és olasz közönség számára. 

Az előadás izgalmasságát csupán a szervezéssel kapcsolatos felkészületlenség lankasztotta, mivel a nagyszámú érdeklődő nagyon lassan és kínkeservesen ért át az első ponton. S ezek után is több ponton akadtak olyan feltorlódott tömegek, ahol nagyon nehezen lehetett átjutni. De mindezek ellenére az előadás izgalmas, játékos és gondolatébresztő volt.

Írta: Böszörményi Márton
Fotó: nemzetiszinhaz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése