A tizedes meg a többiek hazatalál a Magyar Színházba

Sajtóközlemény

Ünnepélyes társulati üléssel és A tizedes meg a többiek próbáival indította útjára a 2016/2017-es évadot a Magyar Színház.

Zalán János, a Magyar Színház igazgatója évadnyitó beszédében elmondta, a színház a tervek szerint nyolc bemutatóval készül az új évadra, melyek közül az első Dobozy Imre A tizedes meg a többiek című komédiája lesz. A társulat Lengyel Ferenc rendezésében a premier közelségére való tekintettel az olvasópróbát követően haladéktalanul elkezdte a  próbafolyamatot.


Zalán János emlékeztetett: "2017-ben ünnepeljük a szerző, Dobozy Imre születésének 100. évfordulóját. A bravúros komédiát Keleti Márton pompás filmje tette híressé, sőt, bátran mondhatjuk: legendássá. A történet egyes mondatai jelképessé váltak az évek során, hisz ki ne hallott volna a „Már a spájzban vannak az oroszok”, vagy a „Mert mi mindig zabálunk – magyar átok” szállóigékről. A tizedes meg a többiek amellett, hogy szórakoztató, pörgős helyzet- és jellemvígjáték – félreértésekkel, átöltözésekkel, csattanókkal – pontos korrajz a háborús Magyarországról" – emelte ki a Magyar Színház igazgatója, és emlékeztetett, A tizedes meg a többiek hazatalál a Magyar Színházba, hiszen a legendás film szereplői – többek között Sinkovits Imre és Major Tamás – ugyanebben az épületben dolgoztak egykor. A 2016. szeptember 30-i premier főszereplői Bede-Fazekas Szabolcs és Eperjes Károly.

A tavalyi évadban jelentősen, 30.000 fővel nőtt a nézőszám, amelynek egyik oka a közönség igényeihez illeszkedő repertoár kialakítása volt. Ezt a sikert az idei évadban is szeretné vonzó darabokkal elérni a Magyar Színház új menedzsmentje. Ezért A tizedes és a többiek bemutatóját követő további hét premier között található kortárs magyar mese (Hedry Mária: Tündér Míra) nagyszabású musical (Valahol Európában), és a Haumann-színészdinasztiát együtt szerepeltető klasszikus előadás (Moliere: A fösvény). A mintegy 300 nézőt befogadó újonnan kialakított kamaraszínpadon, a Vasfüggöny előtti játéktéren egy klasszikus drámát mutat be a Magyar Színház Bánsági Ildikó és Andorai Péter vendégjátékával (O'Neill: Utazás az éjszakába), a Vasfüggöny mögötti játszóhelyen pedig egy kortárs norvég dráma (Jon Fosse: Alvás) ősbemutatóját tervezik. A Sinkovits Imre színpadon két új előadással találkozhat a közönség: Eperjes Károly zenés színházi estjével (Az igazat mondd, ne csak a valódit), valamint Dvorák Gábor és Patka Heléna előadásával (Tótágas történetek). 


A Magyar Színház évadnyitója ünnepi pillanatokkal zárult. Pályája 25. jubileumát ünnepli Rancsó Dezső, akit számos szerepe mellett A muzsika hangja Max Detweilereként ismer a közönség. A kilencedik éve hagyományosan az évadnyitón átadott Agárdy-emlékláncot idén Takács Géza kapta. A díjat az alapító Agárdyné Rácz Boriska maga nyújtotta át a tehetséges fiatal színésznek, akit a Magyar Színház számos előadásában, főszerepekben, többek között a Hajnalban, délben, este Mariójaként láthat a közönség.

A tizedes meg  a többiek színlapja itt olvasható: http://pestimagyarszinhaz.hu/a-tizedes-meg-a-tobbiek/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése