Tíz fiatal művészt jutalmaztak Junior Prima Díjjal

2016. szeptember 28-án adták át az idei Junior Prima Díjakat színház- és filmművészet kategóriában. Az FHB Bank által létrehozott rangos kitüntetést tíz fiatal tehetséges művésznek ítélte oda a zsűri ebben az évben, és a díj történetében először jutalmaztak alkotópárosokat is. A díjazottak az FHB Bank vezérigazgatójától, Köbli Gyulától és a zsűri tagjaitól vehették át a Junior Prima Díjat és az FHB Gold bankkártyát a Budapest Music Centerben megrendezett díjátadó ünnepségen.

Idén több mint ötven jelöltből választotta ki a szakmai zsűri azokat a fiatal tehetségeket, akiket a legérdemesebbnek tartott az elismerésre. Mivel a döntés az idei évben különösen nehéznek bizonyult, a tervezettnél több, összesen nyolc díjat adtak át. A 2016. évi Junior Prima Díjasok névsora a következőképpen alakult: a kitüntetést Eke Angéla, Fehér Tibor, Wunderlich József, Lábodi Ádám és Szilágyi Csenge (színművészek), Boross Martin (dramaturg, színházi vezető, rendező), ifj. Vidnyánszky Attila (színművész, rendező) és Vecsei Miklós (színművész, fordító) párosa, valamint Benkó Bence és Fábián Péter (rendezők) nyerte el.


Köbli Gyula vezérigazgató beszédében kiemelte, hogy a jelöltek között olyan, harminc évnél nem idősebb művészek sorakoztak fel, akik eljátszották, megrendezték vagy épp színpadra állították a világirodalom fontos műveit. A közülük kiválasztott tíz díjazott tevékenységét, pályáját kívánja az FHB Bank támogatni fejenként két-kétmillió forinttal. Ez az összeg csak az alkotópárosoknál tér el: ők külön-külön másfél millió forinttal gazdagodtak. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy az előző évek Junior Prima Díjasai beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, és biztos benne, hogy idén is jól döntött a zsűri.

A szakmai zsűri a hazai színházi és filmes élet kiemelkedő alakjaiból állt: tagja volt Káel Csaba film- és operarendező, a Müpa vezérigazgatója; Eszenyi Enikő színművész-rendező, a Vígszínház igazgatója; Bálint András színész-rendező, a Radnóti Színház korábbi igazgatója; Molnár Piroska, a Nemzet Színésze; Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának a tagja, valamint Orlai Tibor színházi producer.

Elsőként Eke Angéla vehette át az elismerést Köbli Gyulától, majd levetítették a fiatal színésznő bemutatkozófilmjét, végül a köszönőbeszéd következett. Ebben Eke Angéla elismerte, hogy pályakezdő szabadúszónak lenni nem könnyű, de valójában úgy véli, egy „gazda” helyett sok kis „gazdája” van. Ezután Káel Csaba zsűritag lépett a színpadra, aki Fehér Tibor és Wunderlich József színészeknek adta át a kitüntetést. Fehér Tibor diplomaszerzése óta a Nemzeti Színház tagja, ahol olyan fontos szerepeket játszik, mint például a Cyrano de Bergerac címszerepe vagy a Csongor és Tünde férfi főszereplője. Wunderlich József 2015 óta dolgozik a Vígszínházban, legfrissebb szerepe Boka János A Pál utca fiúkból, illetve Razumihin a Bűn és bűnhődésből.

A harmadik díjátadó Eszenyi Enikő volt. A Vígszínház igazgatója megköszönte az FHB Banknak, hogy idén felemelték tízre a díjazottak számát, és emellett reméli, hogy továbbra is megmarad az együttműködés. Ő jelentette be a két Junior Prima Díjas alkotópáros közül az egyiket, ifj. Vidnyánszky Attilát és Vecsei Miklóst. A két fiatal művész nemcsak színészként dolgozik, hanem rendezéssel, fordítással és szövegírással is foglalkozik. Ezt követően Lábodi Ádám kapta meg az elismerést, akiről Eszenyi Enikő elárulta, hogy gyakorlati éveit a Vígszínházban töltette, de aztán a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Színházhoz szerződött.

A további négy díjazottat Bálint András szólította a színpadra. Boross Martin rendező, dramaturg néhány éve alakította meg a STEREO Aktot, amely egy kortárs színházi produkciós műhely. A STEREO Akt különlegessége, hogy az előadások felét nem színházteremben, hanem valamilyen „talált helyszínen” rendezik meg, például egy buszon. Ezután Szilágyi Csenge színésznő kapta meg az elismerést, aki bár tagja a Vígszínháznak, nagyon nyitott az újdonságokra, a kísérletezésre. Végül Benkó Bence és Fábián Péter társulatvezetői munkásságát díjazták. Még egyetemi éveik alatt hívták életre a k2 Színházat, amely azóta is állandó társulatként működik. 

A Junior Prima Díjakat immár hetedik alkalommal adták át az ifjú színházi és filmes tehetségeknek, és összesen hetvenhárom művész büszkélkedhet ezzel a kitüntetéssel. Köztük van például Trokán Anna és Trokán Nóra színművészek, Feke Pál színész, musicalénekes, illetve Kerényi Miklós Máté színművész. 

Írta: Tuska Borbála
Fotó: Budapest Music Center

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése