Legendák Budapesten

A fények kialszanak, az arénában néma csend lebeg. Néma, várakozással teli csend. Egyszer csak felvillannak a reflektorok és a színpadon álló legendák megelevenednek előttünk. A tömeg visítva tombol és az ismerős dallamok ütemére az együtt éneklő közönség megtanul szállni… Valahogy így képzelem a Foo Fighters júniusi nagykoncertjének első másodperceit az Arénában. Bizony, David Gohl zenekara 20 év után ismét Magyarországra utazik, hogy elkápráztassa a hazai közönséget. 


A Foo Fighterst 1994-ben alapította David Gohl, a Nirvana egykori dobosa. A zenekar több mint 20 éves fennállása óta több híres taggal büszkélkedhetett és a rockvilág igazi nagyágyúi egyengették útját a csúcs felé. Ilyen meghatározó személyiség például Taylor Hawkins (Alanis Morissette), aki 1997-ben lett a banda tagja, vagy Gil Norton, aki amellett, hogy a Foo Fighters The Colour and the Shape című lemezének producereként dolgozott, a hatodik album, a Echoes, Silence, Patience & Grace elkészítésében is részt vett.

A Foo Fighters név eredetileg azokra a beazonosíthatatlan, világító repülő golyókra vonatkozott, amelyeket az amerikai pilóták észleltek a második világháború alatt. A névadás híven tükrözi a zenekar szellemiségét. A Foo Fighters titokzatos, dinamikus és, habár itt nem a létezésre visszavezetve, hanem az értékítélet szempontjából vizsgáljuk a dolgokat, a mai napig szélsőséges a megítélése. Igaz ugyan, hogy a banda próbálta közelíteni egymáshoz a populáris és a rockzenét, ám mindkét műfaj és azok kedvelői elutasították ezt a közeledést. 

Mégis, ha valakinek megemlítjük a Foo Fighters vagy David Gohl nevét, az illető rögtön elkezdi dúdolni a The Pretender vagy a Best Of You dallamát. Miért van ez? Karizma, véletlen vagy tudatos igyekvés az új dolgok megismerése felé; sosem tudhatjuk, de egy biztos: az, hogy eddig megjelent 8 albumuk a világ szinte összes országában arany- és platinalemez lett, 11 Grammy- és 4 Brit Awards zenei díjat nyertek, és több mint 25 millió lemezt adtak el, őket igazolja.

A Foo Fighters hagyományosan – így 2017. Június 26-án a Papp László Budapest Sportarénában is – maratoni koncertet ad, amelynek gerincét a rockhimnusszá vált dalaik, mint az Everlong, Monkey Wrench, My Hero, Learn To Fly, All My Life, Best Of You, The Pretender, Walk, vagy a Something From Nothing alkotják.

A budapesti koncertre jegyeket elsőként a hivatalos rajongói klub tagjai válthatnak március 1-jén, 10 órától. A belépők március 3-án, pénteken 10 órától lesznek elérhetők mindenki számára a www.livenation.hu és a www.ticketpro.hu oldalakon keresztül. A koncertre a normál állójegyek mellett 6 különböző árkategóriájú ülőjegy lesz kapható.

Írta: Banka Csilla
Fotó: Live Nation

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése