Révületes táncelőadás születik

Október 18-19-én különleges színpadi rituálénak lehetnek részesei mindazok, akik megnézik az Atelier 21220 – MU Színház: Rave című táncelőadásának bemutatóját. Cserepes Gyula, a hazai kortárstánc élet egyik feltörekvő, fiatal alkotója, 8 külföldön töltött év után, hazaköltözésekor a Lábán Rudolf-díjra jelölt Selfy című szólójával robbant be a  köztudatba.


Nevét és az általa alapított Atelier 21220-at azóta egyre többen ismerik és elismerik, úgy nálunk, mint a nemzetközi színtéren. Előadásának megvalósításában első alkalommal vesz részt kizárólag alkotóként, melynek színpadra viteléhez három fiatal tehetséges táncost kért fel. Busa Balázs, Kelemen Patrik és Takács László neve a kortárstánc kedvelői körében nem cseng ismeretlenül.

A MU Színházzal koprodukcióban létrehozott darabban a három előadó és a koreográfus arra keresik a választ, hogy milyen, a génjeinkbe kódolt, ősi bölcsesség jelenik meg a mozgásban és a táncban a rituális testtartásokon, valamint az azok által kiváltott transzállapoton keresztül.

A tradíció az évszázadok során letisztult bölcsesség. Az előadás ezt az esszenciát kívánja vizsgálni. Azt a folytonosságot, ami az őskori ember táncának velejét viszi tovább a génekbe kódolva egészen a ma emberéig. Az előadásban megjelenő tánc megkísérel az emberfelettivel való találkozásból táplálkozni. Túllépni a test fizikális korlátain és átadni a lelket azoknak az ősi táncgesztusoknak, amelyek ott húzódnak az ember tudatalatti emlékezetében.

A révület során ehhez az évezredek során felhalmozódott tudáshoz kapcsolódva szellemülnek át a táncosok. Azáltal, hogy önmagukat a lehető legnagyobb mértékben nyitják meg ezen láthatatlan bölcsesség előtt, arra tesznek kísérletet, hogy a testük médiumán keresztül a nézőkkel is megosszanak valamit ebből a tudásból.

A Rave egy olyan színpadi rituálé, melynek során a lélek és a szellem egyenrangú párbeszéde a test nyelvén közvetítődik. Az előadók átszellemülése által a közönség is részesülhet a révület ősi élményéből. Kóstolót kaphat abból, hogy a szürke hétköznapokon túl egyensúly uralkodik a világban. Ennek a harmóniának a meg- és átélésére teszünk közös kísérletet. A három táncos, mint három sámán, érzékenységet, harmóniát, békét közvetít.

Szereposztás / stáb:
Alkotó: Cserepes Gyula
Előadók: Busa Balázs, Kelemen Patrik, Takács László

Fényterv: Ints Plavnieks
Fénytechnikus: Dézsi Kata
Zene: Mádi László
Jelmez: Farkasdy Szilvia
Díszlet: Csasznyi Dénes

Produkciós asszisztens: Kárpáti Lili Melánia
Promóciós producer: Boldizsár Péter
Videódokumentáció: Batka Máté, Dimeth Balázs
Fotódokumentáció: Dömölky Dániel

Külön köszönet: Cserepes Zoltán, Eredics Lilla, Erős Balázs, Kiss Rebeka, Partig-Kis Erika, Sándor Anna, Talló Gergely

Az Atelier 21220 – MU Színház: Rave című előadásáról bővebb információ a MU Színház honlapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése