Biztosítottak a Vörösmarty Színház stabil és kiegyensúlyozott működésének feltételei

A Vörösmarty Színház további működtetése érdekében megállapodást kötött Székesfehérvár Önkormányzata és Magyarország Kormánya. A négy évre szóló együttműködés szerint a felek egyenlő arányban járulnak hozzá teátrum működésének finanszírozásához. 


Mostantól négy éven át, fele-fele arányban biztosítja az önkormányzat és az állam a Vörösmarty Színház működtetését. Az együttműködési megállapodás szerint az állam közel félmilliárd forint költségvetési támogatást ad a teátrum alapműködésére. A színházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Vargha Tamás kiemelte: „Az elmúlt években elvégzett komoly munka eredményeként mára a Vörösmarty Színház felkerült az ország kulturális térképére, jelentős művészi értékkel bíró színházat alkottak és hoztak létre városunkban.” A mostani megállapodás eredményeképpen a színház finanszírozása 2024-ig biztosított. Kiemelte, hogy ez a megállapodás nem befolyásolja a művészi szabadságot, hanem segít abban, hogy a művészek szabadon létrehozhassák azt a színházat, amelyet itt, Székesfehérváron szeretünk. 

Dr. Fülöp Péter, az EMMI művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára fontosnak nevezte, hogy az önkormányzat és a kormány egy olyan megállapodást tudott megkötni, amely hosszú éveken keresztül, 2024-ig biztosítja a színház stabil, kiegyensúlyozott működésének a feltételeit. Örömét fejezte ki, hogy Székesfehérvár fontosnak tartja kulturális értékeink megőrzését, ezért az elmúlt években is áldozott és áldoz ma is a kultúra támogatására. „Az állam partnerséget vállal mostantól a Vörösmarty Színház működtetésében és jelentős adóforintokkal járul hozzá a székesfehérvári előadóművészet támogatásához, hiszen fontos a stabilitás és a közös együttműködés. Fontosnak tartjuk azokat a művészeti értékeket, amelyeket a hazai színházi szféra jelent.” Az elmúlt időszakról szólva kiemelte, a színházak jelesre vizsgáztak és elképesztő az a bizalom, amelyet a színházak kapnak a nézőktől. „Nincs még egy olyan ország a világon, ahol ilyen szoros kapocs lenne színház és néző között.” – mondta a helyettes államtitkár.

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a színház dolgozóinak, akik az elmúlt hónapokban maszkok varrásával és a Művészkaravánban való szerepléssel vállaltak részt a város közösségi életében. Dr. Cser-Palkovics András szerint nagyon komoly, történelmi jelentőségűnek is nevezhető az a megállapodás, amelyet az önkormányzat és az állam egymással megkötött. „Az együttműködés azonban nem jelent államosítást! A Vörösmarty Színház továbbra is Székesfehérvár Önkormányzatának legfontosabb kulturális intézménye. Ez az együttműködés egy közös felelősségvállalás az önkormányzat és az állam részéről, amely egyben az eddigi legmagasabb színháztámogatási összeget – több mint 480 millió forint – jelenti, amit a város kap. A szerződés valójában azt rögzíti, hogy amennyit az önkormányzat fordít a színházra, annyi forintot tesz mellé az állam. Ez hosszú távon is a fenntarthatóság felé visz, hiszen stabil működést, szakmai munkát, és egy hozzá kapcsolódó folyamatos fejlesztési lehetőséget is megad a színháznak.” A polgármester szólt arról is, hogy ebben a megállapodásban szerepel egy 60 millió forintos kötelező bérfejlesztési feladat is, amely a színház valamennyi dolgozóját érinti, valamint benne van a Székesfehérvári Balett Színház 23 millió forintos támogatása, amely egy színházi, művészeti együttműködésben jut el hozzájuk. Székesfehérvár polgármestere arra kérte a színházszerető embereket, hogy most ők is tudnak segíteni a színháznak akkor, ha nem váltják vissza jegyeket és bérleteket, hanem a felkínált konstrukciókban a következő évadban használják fel ezeket.

„A hosszú távon stabil működést biztosító támogatásnak köszönhetően a bérlet- és jegyárakat sem kell emelni.” – hangsúlyozta a színház direktora. Dr. Szikora János köszönetet mondott a megkötött együttműködési megállapodásért. „Soha nem még példa arra, hogy a kultúrára ilyen mértékben áldozott volna az állam együttműködésben az önkormányzattal. Nem csak egyszeri támogatást jelent ez a megállapodás, hanem 2024-ig biztosítja a kereteket. Fontos része a konstrukciónak az a 60 millió forintos bérfejlesztési támogatás, amely régi kérése volt a színháznak. Az igazgató szerint a színház finanszírozása végső soron a kultúrára éhes fehérvári közönség támogatása is, mert a színház így lehetőséget kapott arra, hogy minél tartalmasabb, minél színvonalasabb és sokszínűbb műsort állítson színpadra.

A Trianon ősbemutató megtekintésétől, és a Mikve című előadásról nem kell lemondaniuk a nézőknek

A Vörösmarty Színház több 2019/20-as előadást is bérletben folytat a 2020/21-es évadban, így például sem a Trianon című ősbemutató megtekintésétől, sem a Mikve című előadásról nem kell lemondaniuk a nézőknek. Más, tervezett bemutatókat – köztük a Mágnás Miska című operettet – pedig az új évadra mentett át a színház. A héten újranyitott a teátrum előcsarnokában lévő jegypénztár, ott a közönség minden tagja saját bérletére, illetve saját színházjegyére szabott információkhoz juthat. Egyes elmaradt márciusi jegyes előadásoknak új időpontot keresnek, ám számos áprilisi bérletszünetes előadás végleg elmarad, az azokra szóló jegyek „utalványra” cserélhetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése