Online közönségtalálkozókkal jön a kilencedik Szemrevaló Filmfesztivál

Október 1. és 8. között kilencedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhetét, a Szemrevaló Filmfesztivált. A járványhelyzet miatt a német nyelvterületről összeválogatott alkotásokat a Távmoziban is elérhetővé teszik, a közönségtalálkozók pedig online zajlanak majd. A filmek és a hozzájuk kapcsolódó beszélgetések eredeti nyelven, magyar felirattal lesznek láthatóak. 

A fesztivál Művész moziban megrendezendő „offline” szakaszát az idei Berlinale egyik versenyfilmje, Burhan Qurbani rendező Berlin, Alexanderplatz című alkotása nyitja, amely ezúttal 21. századi környezetbe helyezte Alfred Döblin világhírű regényét. (Az 1929-ben megjelent műből korábban Rainer Werner Fassbinder készített nagyszabású tévésorozatot.) Albrecht Schuch a film „főgonosza”, Reinhold megformálásáért és a Kontroll nélkül-beli alakításáért 2020 tavaszán megosztva nyerte el a német Oscar-díjnak is nevezett Lola-díjat. A rendezővel folytatott beszélgetés a vetítést követő napon, a fesztivál Facebook-oldalán tekinthető meg.

Október 2-án a Végzet és kezdetet vetítik, amelyben a szerelmét gyászoló Nora összejön Natannal, és bár előtte soha nem találkoztak, mégis az a furcsa érzése támad, hogy valahonnan már ismeri a férfit. A rendezőnővel, Mariko Minoguchival október 3-án látható interjú a Facebook-oldalon.

A fesztivál harmadik napján az azonos című könyv alapján készült Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba című csupaszív vígjátékot vetítik, amelyben az ortodox családból származó Motti az egyetemen beleszeret egy nem zsidó lányba, amit édesanyja tragédiaként él meg. A fiú ennek ellenére elindul az önállóság és a függetlenség felé. A másnapi Facebook-közönségtalálkozón Thomas Meyer, a regény írója mesél a filmről, amelynek forgatókönyvét is ő jegyzi. 

A fesztivál hagyományos része a Gipsy Queen című, megrázó erejű alkotással zárul. A film főszereplője Ali, akit apja kislánykorától azért edzett, hogy egyszer világbajnok bokszoló legyen, és kitörhessen romániai nyomorúságos körülményeik közül. A nő immár Hamburgban él két gyermekével, de egy véletlen folytán ismét visszatalál a bokszhoz, ami az egész család életét felforgatja. Egy pillanatra úgy tűnik gyermekeit is elveszítheti. A film férfi főszereplője a Magyarországon is jól ismert Tobias Moretti. Október 5-én, 18 órakor, Hüseyin Tabakot, a film rendezőjét kérdezi a Facebook-oldalon Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója.

Aki személyesen nem tud, vagy nem szeretne részt venni a filmvetítéseken, október 5. és 8. között mind a négy alkotást megtekintheti online, az egész ország területéről elérhető Távmoziban. Október 2-5. között Debrecenben, október 6-9. között Szegeden, október 14-17. között pedig Pécsett is vetítik majd a filmeket a fesztivál partnermozijaiban. 

A teljes program elérhető a Szemrevaló honlapján, jegyek elővételben már kaphatóak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése