A cannes-i filmfesztivál Cinéfondation válogatásban szerepelt Beleznai Márk Agapé című kisfilmje

A koronavírus-járvány miatt egy rövidebb formában, október 27. és 29. között rendezték meg a 73. cannes-i filmfesztivált, ahol a Budapesti Metropolitan Egyetem egyik végzősének vizsgafilmje, az Agapé is szerepelt. Beleznai Márk alkotása a – diploma- és kisjátékfilmeket felvonultató Cinéfondation programba került be.  

A Cinéfondation válogatásába 1998 óta kerülnek be a filmes egyetemisták és fősikolások által készített legjobb diploma- és kisjátékfilmek. Évente mintegy kétezer mű érkezik be, idén ebből tizenhetet választott ki a bizottság. 

A Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston főszereplésével készült, kis költségvetésű Agapé szűk beállításokkal és portrészerű képekkel mutatja meg egy majdnem hétköznapi kapcsolat kialakulását, ahogy az a főszereplők arcán lejátszódik. Kornél, a tizenéves filmőrült és Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes egyedülálló nő találkoznak. Aztán pár nap múlva találkoznak még egyszer, és lassan ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint gondolták. A két, elsőre eltérő személyiség között hasonló múltbeli élményeik miatt – vagy éppen azok ellenére – egy valószínűtlen viszony kezd kialakulni. 

,,A koronavírus miatt idén egy sokkal kisebb, családiasabb cannes-i fesztiválnak lehettünk részesei. Részben sajnálatos, hogy elmaradt idén a szokásos nagy felhajtás, viszont így sokkal nagyobb fókusz került a rövidfilmekre és a filmes egyetemek filmjeire. Az esti kijárási tilalom, a kötelező maszkviselés, és a korlátozott létszám mellett is teljes értékű fesztiválélményben lehetett részünk, és nagyon tehetséges fiatal filmkészítőket ismerhettünk meg.”


Magyarország mellett Izraelből, az Egyesült Királyságból, Argentínából, Romániából, Indiából, Svájcból, az Egyesült Államokból, Dél-Koreából, Franciaországból, Lengyelországból, Portugáliából, Németországból és Szlovéniából érkezett kisfilmek kerültek a legjobbak közé. 

Az Agapé rendezője és forgatókönyvírója, Beleznai Márk, jelenleg diplomafilmjét készíti elő, hétvégenként pedig a Cirko-Gejzírben dolgozik mozigépészként. 

A tizenhat perces alkotás további szereplője Egri-Rónay Benjamin, operatőre Barna Máté, vágója Kőváry Dániel, zeneszerzője Obbágy Máté, producere Baranyi Virág és Stalter Judit (Laokoon Filmgroup).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése