Adventi kalendárium – Fekete karácsony, de fényesebb emberei lelkek

Bizonyos értelemben lehet, hogy a karácsony idén fekete, de szellemileg ettől még átjárhat minket a fény. Talán sokunk nem is saját maga miatt, hanem másért aggódik. De így megnyilvánul a szeretet ereje és az emberi lélek jósága. Engedjük meg ezeket az érzéseket magunknak, ahogy Németh Ernő is megtette Fekete karácsony című versében. 

Lehet, hogy pont a korlátozásokra volt szükségünk ahhoz, hogy a karácsonyt ne csak a külsőségekben, hanem a belső készülődésben is mérjük? A bizonytalan jövő fog szembesíteni a jelenünkkel, hogy ábrándozás helyett megérkezzünk a pillanatba? 

Ha nem lelkesít semmi sem idén, akkor meríts erőt Németh Ernő verséből, amely egy nehéz korszakban íródott karácsonyi költemény. Mindig voltak és mindig lesznek kihívások a világban, de az emberiség ezek által egy magasabb szintre juthat.

Tartsa benned a lelket az a tudat, hogy most globálisan, együtt kell megküzdeni a kihívással. Foghatjuk egymás kezét, még ha nem is fizikailag, de szellemileg mindenképp. Ahogy a költő fogalmaz: „Valamit felold bennem ez az emlék, / nincs fájdalom, kín, mit el nem viselnék, / a szorongás szívem markolta, tépte / s nem magamért: érettünk hulltam térdre.”

A teljes vers ezen a LINKEN érhető el.

Írta: Tamásfalvi Hanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése