Kaposvárra költözik a VersFesztivál: már nevezhetnek a színházak és a művészek

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont a 20. jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztiválnak. A VersFesztivál a Magyar Versmondók Egyesülete a színházzal közösen kétévente rendez meg a jövőben, erről állapodott meg a színház és az egyesület. Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje 2021. november 3-7. között zajlik majd Kaposváron, ahol milliós díjazás várja a győztes produkciókat. A nevezési határidő a versszínházi előadásoknál és a verszene kategóriájában június 30., a versmondás és a versfilmek esetében szeptember 30. 


A kőszínházak, független társulatok és egyéni művészek a nem hivatásos előadóktól függetlenül versenyeznek majd. A programokat verszenei koncertek is színesítik. Idén is lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók, utcaszínház, utcazene, könyvbemutatók és kiállítás is. 

Hazai és határon túli hivatásos előadók és társulatok versszínházi kategóriában nevezhetnek verses nagyszínházi előadással (elbeszélő költemények, verses drámák, verset vagy balladát feldolgozó színházi előadások), előadóesttel (önálló- vagy társas pódiumi est), verses monodrámával, (lírai művek kamaraszínpadi feldolgozása), performanszokkal, költői művekre épülő mozgásszínházi előadással, emlékesttel. 

Verszenei koncertek versenyére invitálja a fesztivál a zenekarokat, egyéni előadókat, akik énekelt vagy megzenésített verseket adnak elő zenekari kísérettel, vagy anélkül. Legalább 3 dal, de legfeljebb 40 perces koncert adható. 

Versmondásban a junior, az ifjúsági és felnőtt korosztály külön versenyez, de versmondásban is saját mezőnyt képeznek a hivatásos színészek, előadóművészek. 

A versfilmes alkotások között a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audiovizuális megvalósítása lehetséges, kisjátékfilmek, hangulati klipek és etűdök, valamint dokumentarista, illetve animációs alkotások is nevezhetők. 

A versenykiírások nagy művészi szabadságot engednek a művek választása és feldolgozási módja terén minden nevezőnek. A rangos Kaleidoszkóp-díj mellett komoly pénzdíjakat zsebelhetnek be a legjobb produkcók: a nem hivatásos előadók esetében versmondás és versfilm kategóriában is 100.000 Ft, hivatásos előadóknál versmondás és versfilm kategóriában 100.000 Ft, a versszínházi előadásoknál egyéni előadó esetén 200.000 Ft, társulat esetén 1.000.000 Ft a fődíj! 

A Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, amelynek elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása mellett a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A legutóbbi VersFesztiválon, a Váci Dunakanyar Színházban a fődíjat épp a Csiky Gergely Színház előadása, Patrick Süskind A nagybőgő című tragikomédiája kapta, Hunyadkürti György játékában. A fesztivál fővédnöke hosszú ideje Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, alapító-fesztiváligazgatója Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, védnöke Rétvári Bence, az EMMI államtitkára, társadalmi védnöke Szita Károly, Kaposvár polgármestere, házigazdája Fülöp Péter, a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, szakmai vezetője pedig Olt Tamás, a színház művészeti igazgatója. A szakmai zsűri tagjait a szervezők a közeljövőben nevezik meg. 

További információ és jelentkezés: www.versfesztival.hu
Fotó: Kaleidoszkóp VersFesztivál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése