Ulrich Gábor Dűne című rövidfilmje kíséri a mozikban Az örökbeadást

December 23-án kerül a magyar mozikba az Alul semmi producereként Oscar-díjra jelölt Uberto Pasolini harmadik rendezése, Az örökbeadás (Nowhere Special). A film egy haldokló apa küzdelmét mutatja be, hogy új családot találjon hároméves fiának. A Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált alkotás előtt a Balázs Béla-díjas Ulrich Gábor Dűne című rövidfilmjét vetítik majd.

Uberto Pasolini valós események nyomán készült filmjének főhőse a harmincas éveiben járó John (James Norton), aki a lehető legtöbbet szeretné nyújtani a kisfiának. Amikor megtudja, hogy csupán néhány hónapja van hátra, kétségbeesett keresésnek indul, hogy új szülőket találjon, és biztosítsa a gyermeke jövőjét. A szívbemarkoló és felemelő alkotásban egy írországi, egyszerű munkás mutat példát sokaknak felelősségtudatból, önzetlenségből és a szeretet erejéből.


Az örökbeadást kísérő Dűne minimalista képi világú animációs rövidfilm, amely domináns hanghatásainak köszönhetően válik egyszerre történetmesélő és absztrakt alkotássá. Karafiáth Orsolya így jellemezte Ulrich Gábor művét: „A hangok, mint tanúk. Átmosódnak emlékeken és félálmokon, eldönthetetlen, valóságosak-e. Hullámzás képzelet és valóság között. Ringatózó képek az elmében, pulzáló, sötét érzések. Egy szörnyű titok a sejtjeinkben dúló szélben.”


Ulrich Gábor 1967-ben született Balázs Béla-díjas mozgóképművész, képzőművész a ’90-es évek óta alkot aktívan. Munkáira jellemző a kísérletezés, témáiban gyakran az emberi test organikus struktúrája jelenik meg, melyet képzőművészeti oldalról vizsgál. Mielőtt című kisfilmjével 2005-ben jelölték a rangos Cartoon d'Or díjra. Ulrich szerzői kisfilmjei számos neves fesztiválon versenyeztek, mint például az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, vagy a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

A Dűne számos hazai és külföldi elismerés mellett elnyerte a Genfi Kortárs Művészeti Centrum díját és a Magyar Filmkritikusok díját. Eddig öt földrész több mint harminc országának fesztiválja választotta versenyprogramjába. A négyperces kísérleti alkotás tökéletes hangulati átvezetést nyújt Az örökbeadás történetéhez.

Az örökbeadás Ulrich Gábor Dűnéjével kísérve december 23-tól látható a hazai mozikban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése