Rafael Cadenas venezuelai költő a Cervantes-díj idei kitüntetettje

Rafael Cadenas venezuelai költő nyerte el idén a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb elismerésének számító Cervantes-díjat – jelentette be Miquel Iceta spanyol kulturális miniszter a zsűri döntését csütörtökön Madridban.

Fotó: Guillermo Ramos Flamerich
Wikipédia
A Caracasban élő 92 éves esszéíró, fordító és egyetemi tanár számos költeménye „alapműnek” számít a venezuelai irodalomban, leghíresebb verse, a Vereség 1963-ban látott napvilágot.

Már pályafutása kezdetén elismeréssel írtak műveiről a kritikusok. Filozofikus, a valóságot a költészeten keresztül elemző verseit Friedrich Hölderlin és Rainer Maria Rilke műveihez hasonlították.

Kommunista párttagsága miatt Marcos Pérez Jiménez katonai diktatúrájának idején 1952-ben bebörtönözték, majd száműzték Venezuelából. 1958-as hazatéréséig Trinidad szigetén élt. Kritikus Venezuela előző vezetője, Hugo Chávez és a jelenlegi elnök, Nicolas Maduro által képviselt politikai irányvonallal szemben.

Pályafutását számos rangos irodalmi díjjal ismerték el, például 1985-ben megkapta hazája nemzeti irodalmi díját, 2018-ban átvehette a Zsófia királyné nevét viselő ibero-amerikai költészeti díjat.

A Cervantes-díj korábbi kitüntetettjei között szerepel a mexikói Octavio Paz, a spanyol Camilo José Cela és a perui Mario Vargas Llosa, akik az irodalmi Nobel-díjat is elnyerték pályafutásuk során.

Rafael Cadenas a 22. dél-amerikai szerző, akit 1976 óta ezzel az elismeréssel jutalmaznak, amiért munkásságával hozzájárult a spanyol nyelvű irodalmi örökség gazdagításához.

A 125 ezer euróval (50 millió forint) járó kitüntetést VI. Fülöp spanyol király adja majd át jövő áprilisban Alcalá de Henaresben, a Don Quijote világhírű írója, Miguel de Cervantes szülővárosában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése