Dupla életműrekord a Virág Judit Galériánál: Rippl-Rónai festménye 300 millió forintért, Vaszary alkotása 165 millió forintért kelt el

Szenzációs életműrekordokat hozott a Virág Judit Galéria szezonzáró árverése. Rippl-Rónai József A geszti kastély kertjében című festménye 300 millió forintért kelt el, a festő egyik legmerészebb, hibátlan tájképét száz éven át nem láthatta a közönség, külföldről került haza. Az árverés másik szenzációja Vaszary János egyik utolsó remekműve volt – az Alassiói strand (Alassiói tengerpart) című, 1938-ban készült festménye 165 millió forintért cserélt tulajdonost.

Rippl-Rónai József: A geszti kastély kertjében

Életműrekordokat és további, kiemelkedően erős eredményeket hozott a Virág Judit Galéria szezonzáró klasszikus aukciója. Művészeti szenzációkból ezúttal sem volt hiány, majd’ száz éve nem látott képek kerültek a piacra.

Rippl-Rónai József A geszti kastély kertjében című remekművéért valaki az este folyamán 300 millió forintot fizettek, ezzel megdőlt a művész eddigi életműrekordja. A festmény 160 millió forintról indult, erre ez idáig egyetlen klasszikus kép esetében volt csak példa a magyar műkincspiac történetében: Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képe végül rekordáron, 460 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria tavaly decemberi árverésén.

A geszti kastély kertjében a második legdrágábban eladott magyar kép a Csontváry-mű után, egyúttal a második festmény, amely elérte a 300 millió forintos határt.

Vaszary János: Alassiói strand (Alassiói tengerpart)

Az aukció másik „sztárja”, Vaszary János egyik kései remekműve, az Alassiói strand (Alassiói tengerpart) 65 millió forintos kikiáltási árról száguldott fel egészen az életműrekordot jelentő 165 millió forintig. Vaszary eddigi rekordja úgyszintén a Virág Judit Galériához köthető: 2021 őszén a San Remo című festményt 160 millió forintért árverezték el. Vaszary János 1938-ban, halála előtt egy évvel alkotta meg ezt az életörömről tanúskodó, a színek kavalkádját felvonultató tengerparti alkotást – az Alassiói strand (Alassiói tengerpart) olyan, mintha egy pergő film egyik kockáját jelenítené meg. A kép 1940-ben tűnt el a szakma és a nagyközönség szeme elől, a szakértők tudtak a létezéséről, azonban csak egyetlen fekete-fehér kép alapján. A festmény tökéletes állapotban, teljes pompájában került elő mindvégig Magyarországon volt.

Schönberger Armand: Város a domboldalon
A klasszikus magyar remekműveket felvonultató Téli aukción kalapács alá került továbbá Mednyánszky László Csorba-tó alkotása, amely 16 millió forintról 30 millió forintig menetelt. Schönberger Armand Város a domboldalon című alkotása 30 millió forintról indult, és 46 millió forintnál ütötte le Kelen Anna, az árverés vezetője. Galimberti Sándor Almák című alkotása 55 millió forintért, Munkácsy Mihály Női arckép című képe 44 millió forintért, Vaszary János Bazársor Viareggióban című festménye 46 millió forintért kelt el. Új tulajdonosra lelt számos értékes Zsolnay-darab is.

„Micsoda szenzációs este! A két életműrekord minden képzeletünket felülmúlta, ennél méltóbban nem is zárhatnánk le jubileumi évünket. Valósággá vált az a prognózisunk, amit évekkel ezelőtt állítottunk fel, miszerint a magyar aukciós piacon a Rippl- Rónai képek dominálnak majd – jelenleg a művésznek már öt képe szerepel a tíz legdrágábban eladott magyar festmény között” – mondta el Törő István, a Virág Judit Galéria társtulajdonosa. Hozzátette: 2022 mérföldkő a Virág Judit Galéria életében, fennállásunk 25. évében kiemelkedő eredményeket értek el mind a kortárs, mind pedig a klasszikus árveréseiken.

„Hatalmas büszkeség, hogy rengeteg remek festményt hoztunk haza idén is, tavasszal egyenesen Amerikából érkezett vissza Kádár Béla Fiatalok című alkotása, de a mostani Rippl-Rónai festmény is több évtizednyi külföldi tartózkodás után került vissza Magyarországra” – emelte ki Törő István.

Fotók: Virág Judit Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése