Harmincnégy év után tér vissza a Pécsi Harmadik Színházba Spiró György Csirkefej című darabja

Vincze János, a teátrum Jászai-díjas igazgatójának rendezésében tűzik ismét a Pécsi Harmadik Színház műsorára Spiró György tragédiáját, a Csirkefej című darabot december 13-án.

Forrás: Pécsi Harmadik Színház
Az amatőr és alternatív hagyományokra építő, társulattal nem rendelkező, saját és meghívott produkciókra épülő Pécsi Harmadik Színház közleménye szerint 1988-ban, az akkor is Vincze János által rendezett Csirkefej színrevitelével alapozta meg igazán máig ható országos hírnevét és elismertségét az intézmény, és ettől a bemutatótól számítják a teátrum megszületését.

A Csirkefej megdöbbentő erővel mutatja föl azt, ami társadalmunkban az eldurvult érintkezési viszonyok mögött van: a lélektelenséget, a magányt, az öntudathiányt, a szeretetéhséget; az emberi lét hiánybetegségeit – írták.

A főbb szerepeket játszó Bacskó Tünde, Tatai Gergő és László Csaba mellett Tamás Éva, a Jászai-díjas Bánky Gábor, Frank Ildikó, Fischer Norbert, Götz Attila, Bera Márk, Hollósi Orsolya, Somogyi Bianka és Zengő Ágnes látható az előadásban.

A közleményben kitértek rá: Spiró György és a Pécsi Harmadik Színház kapcsolata folyamatos volt az utóbbi bő harminc évben. A Kossuth-díjas író két művének ősbemutatóját bízta a Jászai-díjas rendezőre: a Kvartettét 1997-ben, a Szappanoperáét 1999-ben.

Előbbivel elnyerték az 1997. évi Stúdió- és Alternatív Színházi Fesztivál Fődíját és az 1998-as Országos Színházi Találkozó Legjobb előadás díját. A produkció 234 előadást ért meg, és Magyarország képviseletében részt vettek vele a Kortárs Magyar Drámák Bemutatósorozatán Helsinkiben és Lahtiban, továbbá vendégjáték-sorozaton Erdélyben, az Egyesült Államokban és Kanadában.

A Szappanopera meghívást kapott 2000-ben az Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába, 2001-ben pedig Bukarestben a Magyar Színházi Napokon játszották. Ezeket követte két, ugyancsak sikeres bemutató: Spiró György Prah című drámáját 2007-ben, a Príma környéket 2013-ban állította színpadra Vincze János.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése