A Berlinálén lesz a Műanyag égbolt című sci-fi világpremierje

A február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Encounters elnevezésű versenyszekciójában debütál Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta sci-fi animációja, a Műanyag égbolt – adta hírül a Nemzeti Filmintézet (NFI). A Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készült alkotás egy olyan sötét jövőben játszódik, ahol már a Föld teljes növény- és állatvilága kipusztult, az emberek túlélésének pedig súlyos ára van. 


A Műanyag égbolt a díjnyertes rendezőpáros első mozifilmje, amelyben Hegedűs D. Géza, Schell Judit, Znamenák István, Nagy Zsolt, Patkós Márton és Olasz Renátó is feltűnik. És ez nem elírás, hiszen bár animációról van szó, speciális formában mégis láthatjuk benne a színészeket, hiszen a velük felvett nyersanyagot alakították át a rotoszkóp technika segítségével. Vonásaikat a leforgatott jelenetekben kockáról-kockára, kézzel rajzolták át, így a legapróbb rezdüléseik is láthatók a vásznon. A karaktereket ráadásul olyan 3D-s világ veszi körül, amelynek köszönhetően a nézők könnyen a jövőbeli Magyarországon és Szlovákiában találhatják magukat. 


„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy filmünk a Berlinálén, a világ egyik legrangosabb fesztiválján debütálhat az Encounters elnevezésű versenyszekcióban, ami kifejezetten az innovatív, a hagyományostól eltérő és új perspektívákat kereső filmeknek ad bemutatkozási lehetőséget. Sok-sok ember hosszú éveken át tartó munkája kerül végre a nézők elé, izgatottan várjuk mind a fesztivált, mind a március végi magyarországi bemutatót.” – nyilatkozták az alkotók, akik személyesen is jelen lesznek a világpremieren. 

A Műanyag égbolt terve az Inkubátor Program nyertese volt 2016-ban, és már a fejlesztését jelentős külföldi érdeklődés övezte. Miután kiderült, hogy a színvonalas megvalósítás túllépi a program kereteit, a magyar-szlovák koprodukcióban készülő animáció az NFI újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is elnyerte.

A film márciusban érkezik a magyar mozikba, a Fórum Hungary forgalmazásában. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése