Díjátadóval és néma főhajtással zárta 40. jubileumi évadát a Katona József Színház

Június 16-án tartotta hagyományos évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház, ahol a dolgozók megemlékeztek egykori kollégáikról, átadták a társulati díjakat, valamint Máté Gábor bemutatta a színházhoz szerződő új tagokat is.


Az esemény elején néma felállással emlékeztek Hoffmann Évára, aki nyugdíjba vonulásáig 34 éven át volt a Katona kellékese, kelléktárvezetője, a portaszolgálat munkatársára Molnárné Faddi Évára, valamint a színház alapító tagjára, a Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészre, a Nemzet Színészére, Máthé Erzsire.

Ezt követően Máté Gábor ismertette az elmúlt évad legfontosabb történéseit: elmondta, hogy a Katona József Színház minden dolgozója büszke lehet rá, hogy a folyamatosan fennálló gazdasági nehézségek ellenére a 40. évad az intézmény gyökereihez méltó módon zajlott le, melynek része volt az arculatfrissítés, a Sufni-projekt mentorprogram darabjainak bemutatása, beszélgetés az első Katonás előadásról, A manóról, a HVG-s videósorozat Tillával, a retrospektív beszélgetések a Fidelióval közösen, a Katona40 Sétaszínház a Behívó szervezésében, valamint egy, csaknem 9000 embert megmozgató Csinibaba-Táncdalfesztivál az egyik legnépszerűbb koncerthelyszínen, a Budapest Parkban.


Idén a színház három játszóhelyén 105%-os látogatottság mellett összesen 540 előadást láthatott mintegy 97000 néző. Legtöbbször, azaz 168-szor Mészáros Béla lépett színpadra, őt 161 előadással Rajkai Zoltán, 152 estével pedig Vizi Dávid követte.

Ősztől öt színész, Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Kanyó Kata, Pásztor Dániel színművészek, a Fullajtár –Zsámbéki, majd Jákfalvi-Tárnoki osztály idén végzős növendékei, valamint Szabó-Székely Ármin dramaturg csatlakozik a teátrumhoz.

A hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti díjakat. Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi húsz éve alapított – Mentes Júlia vehette át. A társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért odaítélt PUKK-díjat, Vizi Dávid kapta a Tíz eszkimóban megformált szerepéért. A MASZK Országos Színészegyesület nevében az évadzárón Hegedűs D. Géza átadta Rujder Viviennek a Soós Imre-díjat.


A társulati ülésen szó esett a következő évad bemutatóiról is. Az első két premiert a tervek szerint októberben tartják majd.

Kocsis Gergely Kedd című művét a szerző rendezi a Kamrában, majd Székely Kriszta, Szabó-Székely Árminnal közösen dolgozva Madách Imre Az ember tragédiájából, Embtrag címen készít előadást a nagyszínpadon.

A bemutatók sora december közepén folytatódik; Amíg Fehér Balázs Benő, Laboda Kornél adaptációjában, Boris Vian Pekingi ősz című darabját próbálja a Kamrában, a Katonában Tarnóczi Jakab az Extázis munkacímű előadást állítja színpadra. A szövegkönyvet a rendező és Varga Zsófia dramaturg közösen írja.

Az évad második fele – a tervek szerint – a következőképpen alakul: 2024 februárjában Ruben Östlund Lavina című filmjéből Pelsőczy Réka készít színpadi változatot a Belvárosi Színházban. Az előadás a Katona és az Orlai Produkció együttműködésében valósul meg. Áprilisban Kizlinger Lilla, a Sufni-projekt II. keretein belül, Weöres Sándor azonos című műve alapján a Psychét viszi színre, Bíró Zsombor Auréllal közös átdolgozásban. A mentorprogramot Zsámbéki Gábor vezeti. Eközben Horváth Péter Jóccakát című darabját Ascher Tamás rendezi a Kamrában. Ezzel párhuzamosan Dömötör András, Laboda Kornél és Benedek Albert adaptációjában a Mefisztóland munkacímű produkciót Dömötör András állítja színpadra a Katonában. A 2023/24-es évad utolsó premierjére – előbemutatóként – várhatóan júniusban kerül majd sor; szintén a Sufni-projekt II. részeként Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regénye alapján Sárszeg – világmegnemváltás címmel készít előadást Antal Bálint.


A fentieken kívül, a következő évadban a Behívó is létrehoz egy tantermi előadást, a Katona művészeinek közreműködésével.

A 2022/23-as évad szakmai elismerései; nyolc kategóriában tíz díjat nyert a Katona József Színház a Színházi Kritikusok Céhének 43. Díjátadóján:

Legjobb előadás megosztva: Káli holtak, Melancholy Rooms
Legjobb rendezés: Káli holtak, Dömötör András
Legjobb női epizódszereplő: Fullajtár Andrea, Káli holtak
Legjobb férfi főszereplő: Tasnádi Bence, Káli holtak
Legjobb férfi epizódszereplő: Mészáros Béla, Isten, haza, család
Legjobb színházi díszlet: Melancholy Rooms, Giliga Ilka
Legjobb színházi zene: Hunyadi Máté-Bencsik Levente, Melancholy Rooms
Legjobb új magyar dráma megosztva: Spiró György: Főtitkárok - Térey János: Káli holtak

Psota Irén-díj - Szirtes Ági
Bán Jánosról kisbolygót neveztek el
Arany Medál-díj - az év színésznője - Pálmai Anna
Soós Imre-díj - Rujder Vivien
eSzínház Fesztivál - Papageno különdíj: Mennyekbe vágtató prolibusz. Rendező: Tarnóczi Jakab és Török Marcell Összeállította: Fekete Ernő.

Az augusztus-szeptember-októberi műsorra július 17-től lehet majd jegyeket váltani a katona.jegymester.hu oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése