A III. Richárd nyerte a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának fődíját

Június 23. és július 1. között 35. alkalommal rendezték meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, melynek keretében 17 versenyprodukciót láthatott a közönség Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadójának ajánlása alapján. A színházi seregszemle idei díszvendége a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház volt. A záróünnepségre az utolsó napon, a Művelődési Központban került sor, ahol átadták a fesztivál szakmai díjait.


Idén többek között Temesvárról, Szabadkáról, Újvidékről, Kézdivásárhelyről, Kassáról, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Csíkszeredából, Zentáról és Komáromból érkeztek a magyar nyelven játszó társulatok, de tiszteletét tette egy koprodukcióval a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház, valamint egy kamaraelőadással a budapesti Pinceszínház is.

A fesztiválról ezúttal sem hiányozhattak az előadásokat követő szakmai beszélgetések, a színésztréning (melynek vezetői idén Bélai Marcel és Kozma Gábor Viktor színész-rendezők voltak), és ismét meghirdették a fiataloknak szóló kritikus workshopot.

A 2023-as év zsűritagjai Dienes Blanka színésznő; Kiss József drámaíró, rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója; Németh Ákos drámaíró, műfordító, rendező, a zsűri elnöke; Szekeres Szabolcs színikritikus és Szigeti Réka dramaturg voltak.

A díjátadón beszédet mondott Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Leleszi Tibor, Kisvárda Város polgármestere, valamint Kis Domonkos Márk rendező, a Déryné Program igazgatója.

A fesztivál idei díjazottjai:

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Életmű-díját a felkért, háromtagú Szakmai Bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának igazgatója; Balogh Tibor, valamint Pataki András) döntése szerint Wischer Johann vajdasági színművész, rendező, valamint Biluska Annamária színésznő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat Örökös Tagja.


A Kulturális és Innovációs Minisztérium Fődíját az Újvidéki Színház kapja III. Richárd című előadásáért, Dejan Projkovszki rendezésében. (ITT írtunk róla)

A Kulturális és Innovációs Minisztérium II. helyezését megosztva kapja a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadása a shakespeare-i színházi nyelvezet megújításáért és a formabontó látványvilágért, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Oxigén című előadása a színházi nyelv radikális újrafogalmazásáért. (az Oxigénről ITT írtunk)

A Kulturális és Innovációs Minisztérium III. helyezését megosztva kapja a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadása a népszínmű műfajának megújító megőrzéséért, a nagyszerű egyéni alakításokért, valamint a Csíki Játékszín Hegedűs a háztetőn című előadása a zenés színház műfajának értő színpadra állításáért. (a Hegedűs a háztetőnről ITT írtunk)

A III. Richárd alkotói

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Kisvárdai Várszínház közös díját kapja Mészáros Árpád az Újvidéki Színház III. Richárd című előadása címszerepének bravúros megformálásáért, valamint B. Fülöp Erzsébet a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A doktor című előadás főszerepének és a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Részegek című előadásban Dóra szerepének megformálásáért.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Kisvárdai Várszínház közös díját kapja Boros Csaba a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Részegek című előadás egyedi zenei világának megteremtéséért és az előadásban való inspiratív jelenlétéért, valamint Jeli Luca Sára a nagyváradi Szigligeti Színház Figaro házassága című előadás karakterformáló, kiemelkedő színvonalú jelmezeiért.

A legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díjat kapja Hégli Bence, a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadásban Puck szerepének átütő erejű színpadi megvalósításáért, valamint Matusek Attila, a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadásának megrendezéséért.

Az Édes Anna alkotói

Kisvárda Város Polgármesterének díját kapja a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Film Kar Magyar Színházi Intézet harmadéves színész hallgatóinak Édes Anna című kreatív, önálló színpadi nyelv megteremtésére törekvő, magával ragadó, egységes csapatmunkában megvalósuló vizsgaelőadása.

A fesztivál támogatói a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, Kisvárda Város Önkormányzata, a 10. Színházi Olimpia, valamint a Déryné Program voltak.

2024-ben a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljára a tervek szerint június 24. és 30. között kerül sor. Találkozzunk jövőre is Kisvárdán!

Fotók: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése