Lemondott Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház éléről

A főigazgató azután döntött a távozás mellett, hogy november 10-én az általa rendezett Rómeó és Júlia előadás közben két művész lezuhant a díszletről – tájékoztatta az intézmény a Magyar Nemzetet.


A Nemzeti Színház rövid közleménye szerint Vidnyánszky Attila elismerte felelősségét a baleset kapcsán, és döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert. A Magyar Nemzet idézi Csák János válaszát is, aki közölte: a baleset miatt indított vizsgálat lezárulta után tud érdemben foglalkozni a kezdeményezéssel, addig a főigazgató maradéktalanul ellátja a pozíciójával járó kötelezettségeket, a minisztérium pedig figyelemmel kíséri a vizsgálatot.

Mint ismeretes, november 10-én a Rómeó és Júlia második felvonása alatt baleset történt, a Júliát alakító Szász Júlia, valamint a Capuletet alakító Horváth Lajos Ottó lezuhantak a díszlet felső szintjéről. A nézők beszámolói szerint az eset a kulissza hátsó részén történt, ezért a nézőtérről nem lehetett látni.

A színház az esetet követően egy rövid, majd egy hosszabb közleményben reagált. Tájékoztatásuk szerint a két művészt a baleset után a mentősök szakszerűen ellátták, kórházba szállították, és megműtötték. A körülményekhez képest jól vannak, de még nem hagyhatták el a kórházat.

Az Index információi szerint a színházban korábban többször jelezték Vidnyánszky Attila felé – aki rendezőként is jegyzi az előadást –, hogy a díszlet életveszélyes, ám változás nem történt. November 12-én este az RTL Híradóban megszólalt Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke is, aki kifejtette, hogy ilyen esetben kötelező lefolytatni a vizsgálatot, és amennyiben az intézmény mulasztott, kártérítéssel tartozik a művészek felé.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése