Átadták a 100. Magyar Teátrum Díjat

Tizennegyedik alkalommal díjazta a Magyar Teátrumi Társaság a színházi háttérszakmák legkiválóbb képviselőit. Az eseménynek, melyen átadták a századik kitüntetést, a Karinthy Színház adott otthont december 11-én.

Forrás: Magyar Teátrumi Társaság

Az elismerést azzal a céllal alapította 2010-ben a Magyar Teátrumi Társaság, hogy elismerjék azoknak a színházi szakembereknek a munkáját, akik a háttérből segítik egy-egy előadás létrejöttét, sikeres lebonyolítását. A díjra bármely háttérszakma dolgozója jelölhető, a jelöléshez két, állami díjjal elismert színművész és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges.

Az idei gálán, melynek fényét a díjazottak anyaszínházai, a Karinthy Színház és a Fővárosi Nagycirkusz produkciói emelték, összesen hét díjat osztottak ki.

Az idei díjazottak:

Hosszú Mária, a Nemzeti Színház művészeti titkára
Jónás Ibolya, a Szolnoki Szigligeti Színház fodrásza, tárvezetője
Csipke Sándor Árpád, a Békéscsabai Jókai Színház kellékese
Csenky László, a Nemzeti Táncszínház műszaki vezetője
Pap Gábor, a Kecskeméti Katona József Színház díszletasztalosa
Sándor Dániel, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház műszaki vezetője.

Az esten átadták a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat is, amelyet Miske László, a Debreceni Csokonai Színház színművésze vehetett át.

A díjazottak az elismerő kitüntetéseket Szentmártoni János kulturális helyettes államtitkártól, a jelölő színházak igazgatóitól, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjaitól és a gálaestet támogató színháztechnikai szervezetek képviselőitől vehették át.

Ezen az estén adták át a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, az első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Rákosa Tibor, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor színház műszaki igazgatója vehette át.

A Magyar Színháztechnikai Szövetség elnöksége a Proscaenium Emlékgyűrűt Farkas Lászlónak adományozta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése