70 év után új formában állítja színpadra első operarendezését Szinetár Miklós

Több mint 60 év után lesz újra látható az OPERÁ-ban Daniel Auber 19. századi vígoperája, a Fra Diavolo. A 2024. május 11-től az Eiffel Műhelyházban látható, magyar nyelvű előadást a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója, örökös tagja és mesterművésze viszi színre, a főbb szerepeket Boncsér Gergely, Hábetler András és Szvétek László mellett pályakezdő művészek Beeri Benjámin, Kiss Diána Ivett, Somogyi Lili Mária, Fegyvesi Gabriella Rea és Szeleczki Artúr alakítják. Az OPERA Zenekarát Szennai Kálmán vezényli.


„Bűbájos, fülbemászó muzsika, remek jelenetek, nagyszerű szereplehetőségek, egy szóval: színház.” Így jellemzi röviden Szinetár Miklós a Fra Diavolo című vígoperát, amiben a szerzők egy rablóvezér után küldött dragonyos és egy fogadóslány szerelmi története köré építettek szövevényes komédiát.

Fra Diavolo, vagyis „az ördög testvére” eredetileg egy bizonyos Michele Pezza gúnyneve volt, aki a napóleoni háborúk idején számos nápolyi felkelőcsapatot vezetett több-kevesebb sikerrel a hódítókkal szemben, mígnem a franciák 1806-ban elfogták és mint útonállót kivégezték. A kalandos életű gerillavezérről számos legenda született, ezek közül a legnépszerűbb adaptáció Daniel Auber operája lett, amit 1830-ban mutatott be a párizsi Opéra-Comique.

Auber rendszeres alkotótársa, Eugène Scribe romantikus, Don Giovanni-szerű nőcsábász banditává szelídítette a vérszomjas felkelőt, aki a cselekmény színhelyéül szolgáló terracinai fogadóban magát márkinak kiadva igyekszik kirabolni a vele utazó angol házaspárt, Lord Kookburnt és Lady Pamelát. Eközben az útonálló elfogására küldött fiatal dragonyos, Lorenzo azon kesereg, hogy Matteo, a fogadós, nem akarja hozzáadni lányát, Zerlinát. Az ebből kikeveredő vígopera Auber pályafutásának legnépszerűbb darabja lett: számos nyelvre lefordították, és több mint 900 előadással csaknem 80 évig repertoáron maradt a francia fővárosban.

A Rossini-vígoperákkal rokon darab már a Pesti Magyar Színház második évadában, 1838-ban megjelent a hazai repertoáron, a későbbi Nemzeti Színházban majdnem 40 alkalommal szerepelt a műsoron. A Magyar Királyi Operaház először 1909-ben tűzte ki, az igazi sikert azonban a 22 éves, pályakezdő operarendező, Szinetár Miklós színrevitele hozta meg a darab számára, ami a Gördülő Opera keretében előbb 1954-ben járta az országot, majd 1959-től újabb rendezésben az Erkel Színházban volt látható 1962-ig.

A Kossuth- és kétszeres Jászai-díjas rendező a színrevitel mellett Szentgyörgyi Pál magyar fordításának átdolgozója is egyben, míg a színpadra állításban Harangi Mária volt segítségére. A díszletek Zöldy Z Gergely, a jelmezek Szelei Mónika, a videóvetítések Czeglédi Zsombor munkái. Az előadás főbb szerepeit Boncsér Gergely és Beeri Benjámin (Fra Diavolo), Hábetler András (Kookburn), Kiss Diána Ivett és Somogyi Lili Mária (Pamela), Szeleczki Artúr (Lorenzo), Szvétek László (Matteo), valamint Fenyvesi Gabriella Rea (Zerlina) alakítják, a további szerepekben Kőrösi András, Szerekován János, Tóth-Fejel Dániel József e. h. és Havasi-Horváth László e. h. láthatók. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Zeneakadémia énekszakos növendékeiből álló kórust Szennai Kálmán vezényli.

A Fra Diavolo a 2024. május 11-i premiert követően az évadban még két alkalommal, május 18-án és 23-án látható.

Fotó: Magyar Állami Operaház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése