Sűrű évadot zárt a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit. „Rendkívül gazdag és kerek évadot zártunk. Teltházakkal, díjakkal, a közönség és a szakma által sűrűn méltatott bemutatókkal, valamint sok más projekttel: podcast-sorozattal, kiállítással, Az utolsó osztálykirándulással” – mondta az igazgató.


„A Radnóti Színház 2023/2024-es évadának fókuszába a családi viszonyok, működések és krízisek, valamint a gyerekek, az ifjúság helyzete került. Az évad során az akadálymentesség gondolatisága és a társadalmi felelősségvállalás meghatározó volt számunkra. A 3tél, az Istentelen ifjúság, az Oidipusz és A pelikán kortárs megszólalása erős látleletet ad a világról, amiben élünk” – hangzott el Kováts Adéltól az évadzárón.

A főváros egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a színház elindította a 11 epizódból álló Budapest teli van faluval podcastet. Az Istentelen ifjúság kapcsán a Publicis Groupe ügynökséggel együttműködve integrált reklámkampányt építettek fel, amely május végén igazi díjesőt hozott az alkotók számára a Hipnózis kreatív reklámversenyen. Ennek az együttműködésnek a gyümölcse volt Az utolsó osztálykirándulás elnevezésű esemény, amellyel a kirúgott és önként távozó pedagógusokkal vállaltak szolidaritást. A színház társadalmi szerepvállalása folytatódott márciusban az Elég című tárlattal, amelyen Csoszó Gabriella imázsfotói kerültek kiállításra az Eötvös 10-ben. Ugyancsak tavasszal a RIM bemutatta a Generációk közti átjárók című, 16 és 60 év feletti korosztállyal közösen létrehozott előadásukat. Az évadban több díjat kaptak a Radnótisok: az eSzínház Fesztivál fődíjasa a Don Carlos lett, Arany Medál díjat kapott Sodró Eliza, Bronz Érdemkeresztet Daróczi Gabriella női öltöztetőtár-vezető és a Halhatatlanok Társulatának tagjává választották László Zsoltot.

A 2024/2025-ös évad szeptember 15-én a Radnóti Színház Nyílt napjával veszi kezdetét, de a közönség már a Pozsonyi Pikniken is találkozhat a társulat színművészeivel. Az évad első bemutatója október 20-án Lev Birinszkij Bolondok tánca című társadalmi szatírája lesz, amelyet Sebestyén Aba állít színpadra. Alig egy héttel később mutatják be a Keres Emil Próbateremben, Deák Krisztina rendezésében Bálint András új önálló estjét, a Kosztolányit. November végén egy nemzetközi összefogásban létrejött produkciót láthat a közönség, amelynek a Gólem Színház ad otthont. Franz Kafka halálának 100. évfordulójára emlékezve 100-szor is Kafka munkacímmel elbeszélései elevenednek meg Borgula András, Sahin-Tóth Sára és Regős Simon rendezésében. A decemberi bemutató Valló Péter rendezésében kerül színpadra, a márciusit Nagy Péter István viszi színre. Mindkét leendő bemutató szerzőjét és címét később közlik, mert a szerzői jogokról történő tárgyalások még tartanak. Az évad utolsó bemutatója május 3-án a Hullámtörés: Lars von Trier ikonikus filmjét Szenteczki Zita rendezi.


A bemutatók kihirdetése után a jubilálók, az elmenők és érkezők következtek. 30 éve szerződött a Radnótihoz Martin Márta. Nyugdíjba vonul a Radnótiból 38 eltöltött szorgos év után Magyar Éva kézbesítő, valamint Badics András hangtárvezető, akinek kiváló munkájára 13 évig számíthattak. Nyolcévadnyi tagság után a szabadúszást választja és búcsúzik a társulattól Lovas Rozi, de a jelenleg futó előadásaiban továbbra is látható lesz. Szintén szerepei egy részét megtartva más színházhoz szerződik Nagy Márk és Kuttner Bálint. A következő évadban visszatér a szülési szabadságról Mészáros Blanka, és az utóbbi években több darabban is látható Bata Éva jövőre mint társulati tag lép a Radnóti színpadára.

Végül kiosztották az évad idei bemutatói alapján a színház díjait. A színészek szavazatai alapján a legkisebb szerepben a legnagyobb alakítást nyújtó színésznek járó Kicsi-díjat Martin Márta és Schneider Zoltán kapta megosztva. A Legjobb színésznő Tóth Ildikó, a Legjobb színész Major Erik lett, a Közönségdíjat pedig Sodró Eliza vihette haza. A színház Legjobb dolgozója a társulat szavazatai alapján Szabó Mónika fodrásztár-vezető lett. A titkárság tavaly alapított TITK-díját, amit ezúttal a legstabilabb idegrendszerért járt, Herfert Szabolcs világosító kapta meg. Az évadot a hagyományos Magvető-esttel zárta a színház.

Fotók: Csoszó Gabriella / Radnóti Színház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése