MEGSÚGJUK – Banka Csilla ajánlója

Júniusban véget ér a 2016/2017-es színházi évad, a társulatok értékelik az egész éves munkát és kezdetét veszi a nyári fesztiválok időszaka. Így év végén mi is összegzünk, újságíróink összegyűjtötték az elmúlt évad legemlékezetesebb színházi élményeit. Banka Csilla ajánlója.

GóleMese – Gólem Színház

A GóleMese a Gólem Színház és a Szamárfül Project koprodukciója, amely egyszerre szól kicsikhez és nagyokhoz. A vicces zsidó népmeséket figyelve a gyerekek nemcsak jól szórakoznak, hanem érdekes zsidó szokásokkal is megismerkednek. A precízen összeállított zenei betétdalok pedig csak még izgalmasabbá teszik az előadást. Ám mint azt említettem, a GóleMese nem kizárólag a gyerekekhez szól. Helyet kapnak olyan komoly művészeti és történelmi utalások is, amelyeknek humorát csak a felnőtt közönség értheti. A GóleMese világát még izgalmasabbá teszik a képi megvalósítás, a díszlet kreatívan megformált elemei, amelyben ötvözve vannak a bábszínház és az élőszereplős előadás kellékei és jellemzői is. Ezt az előadást nyugodt szívvel ajánlanám bárkinek, aki a szellemi gazdagodás mellett egy kis kikapcsolódásra vágyik a családjával.


Péter, fotó: nird
Péter, avagy szélhámos kerestetik – Karinthy Színház

A Péter egy groteszk családdrámába ágyazva fogalmaz meg erőteljes társadalomkritikát, miközben nyomon követhetjük egy tisztességes ember személyiségének fokozatos romlását. Az előadásban nagy szerepet játszik annak ábrázolása, hogy a hatalom és a pénz milyen mértékben és irányba képes megváltoztatni az embereket, miközben bemutatja, hogy a felsőbb társadalmi osztályok hogyan nézik le, alázzák meg és manipulálják az úgynevezett „kisembereket”. A darab kevés helyszínen játszódik, ám a forgószínpados megvalósítás fokozza az egyes jelenetek feszültségét és mozgalmasabbá teszik az eseményeket. A Péter nem csak egyestés szórakozás, az előadás üzenete garantáltan ad gondolkoznivalót az elkövetkezendő órákra, napokra. 

Az előadásról írt kritika itt olvasható: http://www.sugopeldany.hu/2016/12/nezopont-es-gerinc-kerdese-uram.html


Még több ajánló:

Hirmann Blanka: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-hirmann-blanka-ajanloja.html
Kovács Alexandra: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-kovacs-alexandra-ajanloja.html
Köles Hajni: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-koles-hajni-ajanloja.html
Mátyás Viki: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-matyas-viki-ajanloja.html
Nagy Balázs Péter: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-nagy-balazs-peter-ajanloja.html
Tuska Bori: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-tuska-bori-ajanloja.html
Vass Antónia: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-vass-antonia-ajanloja.html
Veréb Árnika: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-vereb-arnika-ajanloja.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése