MEGSÚGJUK – Köles Hajni ajánlója

Júniusban véget ér a 2016/2017-es színházi évad, a társulatok értékelik az egész éves munkát és kezdetét veszi a nyári fesztiválok időszaka. Így év végén mi is összegzünk, újságíróink összegyűjtötték az elmúlt évad legemlékezetesebb színházi élményeit. Köles Hajni ajánlója.

Az őz – Rózsavölgyi Szalon

Ha könnyed szórakozásra vágyunk, akkor a Szabó Magda-regény színpadi adaptációja nem a legmegfelelőbb választás. Ellenben, ha olyan darabot szeretnénk látni, amely a lélek finom rezdülésein keresztül vall rólunk, amely szembesít önmagunk legrosszabb és legfélelmetesebb vonásaival, akkor Őze Áron rendezését nem hagyhatjuk ki. 

Az őz kis térben, egyszerű díszletben és jelmezekkel, kevés kellékkel mutatja meg mindazt, amit az emberi kapcsolatokról tudnunk érdemes. Nagy Mari Encsy Esztere a bőrünk alá férkőzik, eggyé válunk vele, az előadás végére Eszterként ülünk majd a székünkön. Az őz Szabó Magda rajongóknak kötelező, aki pedig eddig nem vagy kevésbé ismerte az írónő életművét, jól vigyázzon, mert könnyen arra eszmél, hogy függővé vált.


Pesti barokk, fotó: Takács Attila
Pesti barokk – Belvárosi Színház

A Kádárizmus időszakába elkalauzoló darabban minden jólesően ismerős. A falon lógó képek kerete, a Zsiguli, a Lenin körút és Kern András otthonkája is. Nem tévedésből írtam. Kern András valóban otthonkát visel a darabban, hiszen nőt alakít, mégpedig szépkorú nőt, és mindezt annyira intelligensen teszi, ahogy az a „nagy könyvben meg van írva”. Szabó Kimmel Tamással, az unokával, együtt szórakoztató és felejthetetlen párost alkotnak. 

Valahogy azonban mintha mégis éreznénk, hogy ez a humor és nevetés, ami végigkíséri az előadást, keserédes. Egyre inkább élünk a gyanúval, hogy ezen a ’80-as évekbeli Budapesten semmi sem az, aminek mutatja magát. Ne tévesszen meg minket a látszat! A Pesti barokk több, mint időutazás, és jóval több, mint egy egyszerű vígjáték. 

Az előadásról írt kritika itt olvasható: http://www.sugopeldany.hu/2016/10/azok-szep-80-as-evek.html


Még több ajánló:

Banka Csilla: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-banka-csilla-ajanloja.html
Hirmann Blanka: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-hirmann-blanka-ajanloja.html
Kovács Alexandra: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-kovacs-alexandra-ajanloja.html
Mátyás Viki: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-matyas-viki-ajanloja.html
Nagy Balázs Péter: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-nagy-balazs-peter-ajanloja.html
Tuska Bori: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-tuska-bori-ajanloja.html
Vass Antónia: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-vass-antonia-ajanloja.html
Veréb Árnika: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-vereb-arnika-ajanloja.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése